Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL: Mali kan blive rigtig farlig

Enhedslisten frygter, at den danske transporthjælp til de franske tropper i Mali vil være med til at optrappe konflikten.

En militær offensiv fra de vestlige lande i Mali vil være med til at optrappe konflikten i landet.

Sådan lyder advarslen fra Enhedslisten efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn mandag eftermiddag, hvor regeringen bad om grønt lys til at sende et Hercules-transportfly til Mali for at hjælpe de franske tropper, der i øjeblikket kæmper mod islamistiske oprørsstyrker.

Men den anmodning kan Enhedslisten - som det eneste parti i Folketinget - ikke bakke op om.

- Vi vil ikke bakke op om at være med til at lave en offensiv krig i det område. Det er alt for risikabelt, siger udenrigsordfører Christian Juhl (Ø), der frygter en optrapning af konflikten.

- At lade vestlige lande gå så offensivt ind i en krig, som Frankrig har startet, synes vi er forkert og rigtig, rigtig farligt. Vi er bange for, at en militær offensiv fra de vestlige lande vil kunne få det til at eskalere, siger han og peger blandt andet på, at Frankrig har økonomiske interesser i Mali i form af landets uranminer.

- Det vil blive opfattet som imperialistiske interesser, og derfor kan det blive rigtig farligt, siger han.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) peger blandt andet på, at de grupperinger, der har fået kontrol i området, er al-Qaeda-relaterede grupper, som vil kunne rette terrorangreb mod blandt andet Danmark, og at den udvikling skal bremses, men det argument køber Christian Juhl ikke.

- Danmark tog til Afghanistan for at nedkæmpe al-Qaeda, og i dag er al-Qaeda stærkere, end da vi gik ind i Afghanistan. Det er sådan nogle situationer, der har lært os, at krig og offensive militæraktiviteter ikke nødvendigvis er det rigtige middel, siger han.

På trods af Enhedslistens modstand forventes det, at Hercules-flyet allerede tirsdag aften vil blive sendt af sted mod Mali med støtte fra alle Folketingets øvrige partier.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.