Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL før Hedegaard-samråd: Regeringen sidder på hænderne

Forud for onsdagens samråd om Hedegaard-sagen kræver Enhedslisten svar på, hvorvidt den mistænkte attentatmand fortsat er i Tyrkiets varetægt.

Den danske regering med udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i spidsen skal lægge langt større pres på Tyrkiet. Det siger Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), forud for torsdagens samråd i Hedegaard-sagen, hvor den mistænkte gerningsmand angiveligt er forsvundet.

»Jeg håber, at regeringen vil melde klart ud, at man nu ønsker at øge presset på den tyrkiske regering. Det er tydeligt, at den tyrkiske regering ikke ønsker at samarbejde i denne sag, men tværtimod holder os for nar. Derfor mener jeg, at det er helt afgørende, at vi ikke bøjer nakken, men øger presset,« siger Nikolaj Villumsen.

På samrådet ønsker Enhedslisten at få en status over, hvor den formodede gerningsmand bag sidste års attentat mod islamkritiker Lars Hedegaard befinder sig.

En af teorierne lyder, at den 27-årige mistænkte er løsladt som en del af en fangeudveksling mellem den militante gruppe Islamisk Stat (IS) og Tyrkiet. Og skulle det være tilfældet, at en dansk statsborger er blevet udleveret til terrororganisationen, er det ikke bare »grotesk«, men også et brud på FNs beslutning om ikke at udveksle fanger med IS, påpeger Nikolaj Villumsen.

»Desværre er der jo grund til at frygte, at den danske statsborger, som er attentatmistænkt, er blevet udleveret til ekstremisterne fra Islamisk Stat, og det ville jo være fuldstændig uacceptabelt.«

Derfor mener han, at det skal have konsekvenser for Danmarks forhold til Tyrkiet, hvis udvekslingen har fundet sted.

»Jeg synes, det er dybt problematisk, at regeringen sidder på hænderne i denne sag. At man trods en fuldstændig uacceptabel opførsel fra den tyrkiske regering ikke foretager sig noget,« siger Nikolaj Villumsen og opfordrer regeringen til at rejse sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Både udenrigsminister Martin Lidegaard og justitsminister Mette Frederiksen (S) er onsdag kaldt i samråd i sagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.