Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL er ved at finde sin revolutionskurs

Vi ønsker ikke en voldelig revolution. Men man kan blive tvunget til at benytte vold, hvis et mindretal forsøger at bremse revolutionen, siger medlemmer af Enhedslisten.

Enhedslistens gruppeformand Per Clausen fastslår, at en dansk revolution skal være ikke-voldelig.
Enhedslistens gruppeformand Per Clausen fastslår, at en dansk revolution skal være ikke-voldelig.

Vi vil nedlægge militæret og politiet. Nej, vi vil bevare militæret og politiet.

Vi vil ophæve den private ejendomsret. Nej, vi vil bevare den.

Vi vil kun have en total fredelig revolution. Ja, men nogle gange bliver den utilsigtet voldelig.

Enhedslisten er i fuld gang med at definere partiets revolutionskurs. Adskillige medlemmer af partiet har de seneste dage i diverse medier ytret forskellige versioner af, hvad de forstår ved en revolution, efter at centrale partimedlemmer søndag åbnede debatten i Berlingske.

»Der er et bredt spektrum af holdninger i Enhedslisten og forskellige meninger om, hvor vi skal lægge fokus,« siger hovedbestyrelsesmedlem Hans Jørgen Vad (EL), medlem af Internationale Socialister og tidligere Venstresocialisterne.

»Vi trænger også til denne debat. I årevis har vi ikke diskuteret, hvordan vi opfatter socialisme, og så får folk alle mulige forskellige opfattelser.«

Den ophedede debat fik i går gruppeformand Per Clausen (EL) og folketingsmedlem Finn Sørensen (EL) til at skrive rundt til Enhedslistens ca. 9.500 medlemmer. Brevet understreger, at Enhedslisten ønsker en ikke-voldelig revolution.

Men dårligt var meddelelsen gået ud, før hovedbestyrelsesmedlem Mikael Hertoft (EL) sagde til Ritzau, at vold kan være nødvendigt som forsvar: »Der er også noget, der hedder kontrarevolution. Den er meget ofte ikke spor fredelig.«

Revolution i Venstre

Det er ikke lykkedes Berlingske at få Hertoft til at uddybe argumentet, men Hans Jørgen Vad forklarer det således:

»Jeg er sikker på, at befolkningen ønsker det fredeligt. Men sådan sagde man også i Syrien, Egypten og Libyen. Vi kan ikke garantere for, hvordan modparten reagerer. Vil et voldeligt mindretal slå ned på en flertalsrevolution, skal vi ikke bøje nakken.«

Hovedbestyrelsesmedlem Line Barfod (EL) mener, at den kraftige medlemstilgang har øget behovet for en intern diskussion:

»Når vi bruger ordet revolution, får mange et billede af Rusland i 1917. Claus Hjort Frederiksen (V) sagde engang, at Venstre var i gang med en revolution. Det udløste ikke debat.«

Gruppeformand Per Clausen fastslår, at en dansk revolution skal være ikke-voldelig, men forklarer medlemmernes udlægning således:

»Hvis en beslutning er truffet i Folketinget, og en gruppe gør væbnet modstand, vil der blive reageret.«

Hvad vil gruppeformanden selv?

Han vil hellere diskutere nuværende mål end en fremtidig revolution. Per Clausens eget syn på en revolution har dog været genstand for diskussion.

Så hvad ønsker han egentlig?

»Jeg ønsker en revolution som den islandske med omfattende strejker og demonstrationer. Man må gerne benytte civil ulydighed, f.eks. ved at nægte at forlade en virksomhed som ansat. Jeg ønsker, at virksomhederne skal ejes af medarbejderne. Og en uafhængig banksektor. Så vil de nuværende banker forsvinde, når staten ikke holder hånden under dem. Vi skal ikke have det nuværende militær, for vi skal ikke i krig. De fleste virksomheder ejes af ansatte eller staten, men der er formentlig også private.«

Per Clausen fastslår, at målet på lang sigt er samme løn til alle. Men tilføjer:

»I bedste fald er der ingen løn. Så yder vi efter evne og nyder efter behov.« 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.