Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL er alene om brexit-støtte på Europas venstrefløj

Størstedelen af de toneangivende, europæiske venstrefløjspartier afviser at støtte et britisk farvel til EU.

Rina Ronja Kari er en af de få politikere fra den europæiske venstrefløj, der bakker op om et britisk farvel til EU-samarbejdet ved folkeafstemningen torsdag. Arkivfoto Scanpix/Nils Meilvang
Rina Ronja Kari er en af de få politikere fra den europæiske venstrefløj, der bakker op om et britisk farvel til EU-samarbejdet ved folkeafstemningen torsdag. Arkivfoto Scanpix/Nils Meilvang

Enhedslisten har erklæret sin støtte til den britiske fløj af politikere, der bakker op om at forlade EU ved torsdagens afstemning om et såkaldt brexit.

Men det danske parti står ret alene på den europæiske scene af støtter. Langt størstedelen af Europas toneangivende venstrefløjspartier - fra Grækenland til Tyskland - afviser nemlig at støtte et brexit, skriver Information.

De afviser ligeledes at afholde nye folkeafstemninger om EU-medlemskab.

I Sydeuropa, hvor kampene med EU har været voldsomme i forbindelse med gæld- og bankkriser, støtter hverken Syriza i Grækenland, Podemos i Spanien, L'Altra Europa i Italien, Front de Gauche i Frankrig eller Venstreblokken i Portugal et brexit.

Det samme gælder Die Linke i Tyskland, Socialistpartiet i Holland, KSCM i Tjekkiet, Sinn Féin i Irland og Vänsterförbundet i Finland, som alle sidder i den venstreorienterede GUE/NGL-gruppe i Europa-Parlamentet.

De danske socialister får dog støtte fra sine nordiske søsterpartier i Sverige, hvor Vänsterpartiet taler åbent for brexit - og et "svexit".

Rina Ronja Kari, medlem af Enhedslisten og i Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU i GUE/NGL-gruppen, anerkender, at Enhedslisten og Vänsterpartiet på europæisk plan står relativt alene med støtten.

- Uenigheden er en strategisk diskussion om, hvorvidt man tror på, at man kan forandre EU indefra eller ej. De nordiske lande har traditionelt en mere kritisk holdning til at forandre EU indefra, siger hun til Information.

Hun frygter ikke, at hun hjælper Europas højreorienterede partier, der generelt har ytret opbakning til et britisk EU-farvel.

Eksempelvis har lederen af franske Front National, Marine Le Pen, sagt, at hun bakker op om brexit.

Samme toner har lydt fra hollandske Geert Wilders, Sverigedemokraternes Jimmie Åkesson, og Dansk Folkeparti har lagt op til en folkeafstemning om dansk EU-medlemskab, hvis briterne melder sig ud.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.