Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL: Dansk PET-kontrol er som i bananrepublikkerne

Enhedslisten støtter et nyt lovforslag om skærpet parlamentarisk kontrol med brugen af civile agenter. Men partiet mener, at kontrollen med PET bør være parlamentarisk uafhængig.

Morten Storm, PET-agent, muslim og tidligere rocker.
Morten Storm, PET-agent, muslim og tidligere rocker.

Enhedslisten er lunken over et nyt lovforslag om en udvidelse af Folketingets indsigt i PETs brug af civile agenter, som justitsminister Morten Bødskov (S) står bag.

- Det er ikke en optimal løsning, men vi støtter udspillet, da det er et lille skridt i den rigtige retning. Hvis det skal have nogen effekt, så skal kontroludvalget have krav på at få oplysninger om PETs brug af civile agenter, siger retsordfører Pernille Skipper (EL), der mener, at PET er håbløst bagefter andre europæiske lande.

- Jeg har ikke set eksempler på et vestligt, demokratisk land, der har så ringe kontrolmuligheder med sin efterretningstjeneste som tilfældet er i Danmark. På det punkt er vi på linje med bananrepublikker, fastslår hun.

Enhedslisten mener, at Danmark bør kopiere den norske model, hvor efterretningstjenesten kontrolleres af en uafhængig tilsynsmyndighed, som er nedsat af Stortinget.

- Tilsynsmyndigheden tjekker både, om de overholder regler om registreringer, brug af civile agenter, samt retskendelser. Det bør Danmark lade sig inspirere af, siger Pernille Skipper.

Morten Bødskov vil med sit lovforslag styrke Folketingets såkaldte Kontroludvalg, der skal sikre de folkevalgtes kontrol med efterretningstjenesterne.

Udspillet kommer, efter at den tidligere PET-agent Morten Storm i en række artikler i Jyllands-Posten har fortalt om sit arbejde for PET, der blandt andet er blevet beskyldt for at deltage i drabet på terroristen Anwar al-Awlaki.

Justitsministeren er kaldt i samråd om sagen om Morten Storm klokken 13 torsdag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.