Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL: Danmark skal hjælpe flygtninge hjem til Kobane

Danmark skal lægge pres på Tyrkiet for at få genåbnet grænserne for flygtninge fra den syriske by Kobane, mener Enhedslisten.

Når Danmark ikke kunne støtte kurderne i den syriske by Kobane i kampen mod Islamisk Stat, så må vi som minimum hjælpe dem med at vende tilbage til byen. Det siger udenrigsordfører for Enhedslisten Nikolaj Villumsen (Ø).

»Det er skammeligt, at Danmark har ladt kurderne i Kobane i stikken. Danmark har hverken hjulpet dem med våben, mad eller medicin - eller for den sags skyld lagt pres på den tyrkiske regering tidligere for at åbne grænsen, så der kunne komme forsyninger frem,« siger Nikolaj Villumsen.

Han mener, at der skal handles politisk nu, da det efter alt at dømme er lykkedes de kurdiske styrker i byen ved grænsen til Tyrkiet at tvinge terrorbevægelsens krigere på flugt. Og det understreger ifølge udenrigsordføreren vigtigheden af at få åbnet grænsen til Kobane og de kurdiske områder i Syrien, så flygtninge, nødhjælp og genopbygningsmateriale kan komme frem.

»Indtil nu har den tyrkiske regering holdt grænsen til Kobane lukket, så der ikke er kommet mad og medicin igennem. Og det betyder jo også, at den meget imponerende sejr, kurderne nu har fået over Islamisk Stat, ikke gør det muligt for de mange flygtninge at komme tilbage, hvis ikke blokaden bliver hævet,« siger Nikolaj Villumsen.

Den internationale koalition med USA i spidsen har støttet de kurdiske styrker på landjorden ved at angribe Islamisk Stat ved Kobane fra luften. Danmark er imidlertid ikke en del af aktionen i Syrien. De danske fly bomber udelukkende i Irak.

Nikolaj Villumsen har nu indkaldt udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til en forespørgselsdebat i Folketinget for at skaffe hjælp til de mange flygtninge, der har forladt Kobane og befinder sig få kilometer fra deres hjemby på den tyrkiske side af grænsen.

»Jeg håber, et flertal i Folketinget vil sætte handling bag ordene. Vi hører tit i den offentlige debat, at mange taler om at hjælpe flygtninge i nærområderne. Her har vi 200.000 flygtninge fra Kobane, som er lige i nærområdet, og som har brug for at komme tilbage til deres by, så de kan genopbygge den,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.