Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL: Børnene er lette ofre for spareøvelser

Daginstitutioner landet over skal lægges sammen, når kommunerne effektiviserer for milliarder. Det er for nemt at lade det gå ud over børnene, mener Enhedslisten.

Arkivfoto
Arkivfoto

Fire ud af ti kommuner har planer om at sammenlægge daginstitutioner i 2014, hvor der er planlagt kommunale effektiviseringer for mere end tre milliarder kroner. Men Enhedslistens familieordfører, Rosa Lund (Ø), advarer mod sammenlægningerne.

»Det er alt for nemt at lade det gå ud over børnene. Jeg er meget bekymret, når man sammenlægger daginstitutioner ud fra et økonomisk argument. Hvis det er et med et økonomisk udgangspunkt, tror jeg desværre, at pædagogerne kommer til at løbe meget hurtigere, mens børnene får mindre tid sammen med de voksne,« siger hun.

En gennemgang af kommunernes 2014-budgetter, som Kommunernes Landsforening (KL) står bag, viser, at kommunerne tilsammen vil effektivisere for 3,2 milliarder kroner i det kommende år. Og ifølge Jyllands-Posten er mere end hver tredje kommune også klar til at lukke små skoler og samle dem i større enheder.

KL-formand Erik Nielsen (S) siger til avisen, at det ikke alene er en spareøvelse, men at milliardeffektiviseringerne også handler om at ommøblere den offentlige service. Men den forklaring køber Rosa Lund ikke.

»Hvis man skal slå daginstitutioner sammen for blandt andet at undgå fyringer, er det jo en besparelse. Og det er simpelthen fordi, kommunerne har nogle meget urimelige rammer omkring deres økonomi på grund af budgetlofterne,« siger hun.

Det er altid en god idé at effektivisere, mener familieordføreren, men når det handler om så mange milliarder, kan det ikke betragtes som andet end en spareøvelse, understreger hun.

»På velfærdsområdet har kommunerne allerede skåret helt ind til benet – især i forhold til daginstitutionerne. Man kan ikke effektivisere mere,« siger Rosa Lund.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.