Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eksperter: Omstridt domstol tager magten fra folkevalgte

Regeringen bør rejse kritik af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, siger flere eksperter.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har taget for meget magt fra de nationale parlamenter.

Det betyder, at flere domme underminerer demokratiet, går direkte mod staternes ønsker og ofte skaber folkelig modstand.

Sådan lyder kritikken fra en række juraeksperter ifølge Jyllands-Posten.

Flere opfordrer nu den danske regering til at tage et opgør med domstolen og dens tolkninger af national lovgivning og menneskerettighedskonventionen, når Danmark i løbet af få måneder overtager formandskabet i Europarådet.

Som et markant eksempel nævner eksperter, at domstolen har blokeret for udvisning af kriminelle udlændinge.

- Domstolen tager magten fra parlamenterne, fordi den efter min mening misforstår sin opgave, siger Gorm Toftegaard Nielsen, professor i strafferet på Aarhus Universitet.

Juraprofessor Mads Bryde Andersen er enig i, at domstolen underminerer demokratiet. Også når det gælder miljøet, krigens love og arbejdsmarkedsret.

Ifølge direktøren i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, har domstolen af egen drift bevæget sig ind på nye områder.

Dermed har den ifølge ham forladt konventionens oprindelige formål om at beskytte demokratiet mod totalitære regimer og en gentagelse af Anden Verdenskrig.

- Domstolens beskyttelse af kriminelle udlændinge går stik imod staternes ønsker og er mere eller mindre opfundet af domstolen selv, siger han til Jyllands-Posten.

Domstolens indflydelse i Danmark er allerede et politisk emne på Christiansborg.

Dagbladet Politiken kunne i efteråret berette, at regeringen har nedsat en taskforce, der skal bane vejen for ændringer af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions indflydelse i Danmark.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.