Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eksperter: Løkkes jobreform bliver dyr og svær

Venstres jobreform med planer om lettelser af skatten i bunden bliver dyr og svær at gennemføre, lyder det fra eksperter.

Lars Løkke Rasmussen (V).
Lars Løkke Rasmussen (V).

Venstre har indtil nu været tavs om en konkret model for en jobreform, der skal lægge loft over kontanthjælpen og sænke skatten på de laveste arbejdsindkomster.

Nu slår økonomer fast, at en jobreform bliver vanskelig og dyr, hvis den for alvor skal øge forskellen mellem at være på passiv forsørgelse og være i arbejde.

»Den mest målrettede skattelettelse vil være et forhøjet beskæftigelsesfradrag – det er forholdsvist dyrt og har vist sig svært at målrette endnu mere,« siger professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen til Jyllands-Posten.

Finansministeriets beregninger viser, at hvis et øget beskæftigelsesfradrag skal give folk i arbejde 1.000 kroner ekstra i rådighedsbeløb om måneden, vil det koste 29 milliarder kroner.

Venstre har til sammenligning 15 milliarder kroner til rådighed i 2020 til skattelettelser, hvis partiet bruger hele råderummet fra nulvækst i det offentlige på skattelettelser.

Ifølge den liberale tænketank Cepos kan Løkke for 15 milliarder kroner i 2020 kan give en lavtlønnet 824 kroner i lettelse om måneden med den mest målrettede model.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos mener, at det ikke vil være tilstrækkeligt til at løse incitamentsproblemerne, og når man står med et råderum til skattelettelser, bør man bruge dem på lettelser, der kan øge arbejdsudbuddet mere.

Lars Løkke Rasmussen (V) ønsker ikke at blive interviewet om jobreformen, men arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) siger, at partiet ikke har lagt sig fast på en konkret model.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.