Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eksperter: Fødevareministeren har overtrådt central lov

Esben Lunde Larsen har tilbageholdt oplysninger og overtrådt ministeransvarsloven, vurderer flere eksperter.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har brudt ministeransvarsloven i sagen om de såkaldte kvotekonger, mener forvaltningseksperter (arkivfoto). Scanpix/Thomas Lekfeldt
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har brudt ministeransvarsloven i sagen om de såkaldte kvotekonger, mener forvaltningseksperter (arkivfoto). Scanpix/Thomas Lekfeldt

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har ad flere omgange åbenlyst overtrådt loven om ministres ansvarlighed i sagen om kvotekonger.

Det vurderer flere eksperter i forvaltningsret ifølge Berlingske.

Blandt dem er Jørgen Albæk Jensen, der er juraprofessor ved Aarhus Universitet.

»Der er ingen tvivl om, at ministeren har tilbageholdt oplysninger, hvilket han også selv siger nu. Derfor vurderer jeg, at han formentlig har handlet groft uagtsomt og dermed har brudt ministeransvarsloven,« siger han.

Jørgen Albæk Jensen mener, at forløbet viser, at Esben Lunde Larsen har tilbageholdt væsentlige informationer for partierne bag fiskeripakken.

Ministeransvarsloven siger blandt andet, at ministre ikke må give Folketinget urigtige oplysninger eller vildledende oplysninger eller fortie en sags væsentlige oplysninger.

Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, vurderer, at Esben Lunde Larsen har overtrådt ministeransvarsloven på flere punkter.

»Ministeren erkender selv, at der er oplysninger, han har forsømt at give til Folketinget. Oplysninger som han burde have delt med Folketinget. Det er et klart brud på ministeransvarlighedsloven,« siger han til Berlingske.

Ministeren har den seneste uge været i politisk stormvejr i sagen om de såkaldte kvotekonger, som sidder på store andele fiskerikvoter.

Undervejs er ministeren gentagne gange blevet fanget i usandheder, vildledning og skiftende forklaringer. Det mener i hvert fald flere partier anført af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Ministeren har blandt andet givet udtryk for, at han ikke kendte til andre indgreb over for kvotekonger end tro og love-erklæringer. Det viste sig at være forkert.

Tirsdag besluttede Dansk Folkeparti, at selv om partiet og et folketingsflertal har beskyldt Esben Lunde Larsen for at tale usandt, tilbageholde centrale oplysninger for Folketinget og give vildledende information, kan han alligevel fortsætte som minister.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.