Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eksperter efterlyser svar om top-involvering i Tibet-sag

Centrale spørgsmål stadig ubesvarede efter Søvndals afvisning af at have kendt til ordre om Tibet-protester.

direktør for Justita, Jacob Mchangama.
direktør for Justita, Jacob Mchangama.

Hvem stod bag beslutningen om, at demonstranter for et frit Tibet skulle skjules for den kinesiske præsident, Hu Jintao, da han besøgte Danmark i 2012?

Svaret på det spørgsmål er hverken rykket nærmere eller længere væk, efter at tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) over for Politiken har slået fast, at han ikke kendte noget til ordren

- Det gør behovet for at komme til bunds i sagerne endnu mere markant. Også i forhold til, hvad Statsministeriet har vidst, siger Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia.

- Sagen er principiel, fordi vi i en demokratisk retsstat, tilsyneladende har indrettet os som et diktatur har ønsket.

Ifølge Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, er det indtil videre umuligt at sige, om beslutningen er truffet på minister- eller embedsmandsniveau.

Begge dele virker meget usandsynligt, mener han.

- Det vil være helt i strid med dansk tradition. Det kan godt være, at der er en melding om, at kineserne helst vil være fri for demonstranter. Men det er ikke det samme som en ordre, siger Bønsing.

- Der kan være mange forklaringer, men en af dem kan sagtens være, at der er givet et budskab videre fra den kinesiske regering, der så er blevet fortolket længere nede i systemet, siger Bønsing.

Jacob Mchangama finder det mest sandsynligt, at der er truffet en beslutning højt oppe i systemet.

- Der foreligger en operationsbefaling og menige betjente har fortalt, at det var en ordre, de måtte bede om at få gentaget. Plus at vi ser det ved et besøg året efter, siger han.

I 2013 fjernede politiet en gruppe personer med t-shirts fra bevægelsen Falun Gong, inden en kinesisk delegation ankom til Amalienborg Slotsplads.

Tibet-sagen har vokset sig så stor, at justitsminister Søren Pind (V) har nedsat en kommission, der skal undersøge den. Kommissionen starter sine afhøringer i november.

Blandt de indkaldte er de tidligere justitsministre Morten Bødskov (S), Karen Hækkerup (S) og Mette Frederiksen (S) samt de tidligere udenrigsministre Villy Søvndal (SF) og Holger K. Nielsen (SF).

Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er derimod ikke på forhørslisten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.