Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Vi har ikke brug for mere flytræning end Norge

Det virker ulogisk, at Danmark sender forholdsvist langt flere kampfly til træning i USA end Norge, lyder det.

Danmark giver et stort bidrag til kampflyenes træningspulje i USA.

Det vurderer flykender Andreas Krog, der står bag nyhedssitet nytkampfly.dk.

Hvis den danske regering får sin vilje, bestiller Danmark 27 F-35 Joint Strike Fighter-kampfly. Heraf skal fem - ifølge regeringens planer - bruges til træning i USA.

Norge har planer om at købe 52 F-35 Joint Strike Fighter-kampfly. Men kun fire af landets nye fly skal placeres permanent i USA. Det skriver Jyllands-Posten.

Flyekspert Andreas Krog kan ikke umiddelbart forklare, hvorfor Danmark vil sende forholdsvist langt flere kampfly til træning på den anden side af Atlanterhavet.

Det danske forsvar synes ikke at have brug for at uddanne flere piloter end Norge.

- Danmark lægger op til at købe langt færre fly end Norge. Og i regeringens forslag lægges der op til, at der skal være færre jagerpiloter, og at de skal arbejde væsentligt mere, end de gør i dag, siger Andreas Krog.

Det er planen, at der skal uddannes fem danske jagerpiloter om året, forklarer han. På den måde passer det godt med fem F-35-fly på den amerikanske træningsbase.

- Det er op til det enkelte land at afgøre, hvor mange fly, man vurderer, at det er nødvendigt at have i USA, siger Andreas Krog.

- Men vi skal jo ikke uddanne piloter gennem hele flyenes levetid de næste 30 år, så derfor virker det som et stort bidrag, Danmark kommer med.

Det er en fordel at have F-35-fly i det permanente træningscenter i USA, fordi samlingen vil bestå af et stort antal kampfly, pointerer Andreas Krog.

- Det har længe ligget i kortene, at der skulle sendes nogle fly over til den fælles pulje. Der bliver samlet over 140 fly - mener jeg. Så man kan træne på en helt anden måde, end hvis det kun var sammen med vores egne fly.

- Men Danmarks bidrag vil bestå af et meget stort antal fly, når man tænker på, at vi køber meget få fly, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.