Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Trump er i krise om russisk samarbejde

Trump-lejrs parløb med Rusland belaster præsidenten, mener lektor i amerikanske studier, Niels Bjerre-Poulsen.

Fhv. sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.
Fhv. sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

USA's præsident, Donald Trump, er i krise.

Det mener lektor Niels Bjerre-Poulsen fra Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

- Det må man sige. Hans nationale sikkerhedsrådgiver Flynn er allerede røget efter tre uger på posten. Han nævnes som en af dem, der havde hyppige kontakter med russerne, siger Niels Bjerre-Poulsen.

- Så det er i høj grad en Trump-regering i krise. Man går næsten fra den ene sag til den anden.

Michael Flynn gik som sikkerhedsrådgiver efter oplysninger om hans samtaler med Ruslands ambassadør, inden Flynn var officielt udnævnt.

Nu viser aflytninger, at ansatte i Trumps præsidentvalgkamp i 2016 flere gange havde kontakt med højtstående russiske efterretningsfolk.

Det oplyser fire amerikanske embedsmænd til The New York Times.

- Der har været hyppige kontakter, så vidt vi kan forstå. Det giver et yderligere forklaringsproblem. Det sætter ekstra pres på kongresudvalg og andre, som vil have dette undersøgt grundigt, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Forbundspolitiet FBI undersøger sagen. Lækagen svækker Trump efter Flynns afgang og problemerne med talskvinden Kellyanne Conway og hendes udsagn om alternative facts, mener Niels Bjerre Poulsen.

De opsnappede samtaler alarmerede USA's efterretningsmyndigheder sidste år, fordi der var meget kontakt, ligesom Donald Trump roste Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Trump sagde sidste sommer, at han håbede, at russiske efterretningsfolk havde stjålet demokraten Hillary Clintons e-mails og ville offentliggøre dem.

Den nationale sikkerhed vækker ikke blot bekymring hos Demokraterne, men også hos Republikanerne, mener Niels Bjerre-Poulsen.

- Det farligste for Trump er mistanken om quid pro quo (noget for noget).

- Hvis man kan påvise, at der har været et samarbejde, så russerne ventede, at en Trump-regering ville sløjfe sanktioner, så begynder vi at nærme os kriminelle ting, hvor der kan blive tale om en rigsretssag, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.