Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert til regeringen: Stram op

Regeringen må selv stramme op og give interesseorganisationer tid nok til at komme med indvendinger mod lovforslag, mener professor i statskundskab.

Lange høringsfrister er vigtige for demokratiet, men det må være op til regeringen at overholde egen intention om at give en svarfrist på fire uger.

Det vurderer Peter Nedergaard, der er professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, efter Berlingske torsdag skriver, at en femtedel af alle ministeriernes lovforslag siden september sidste år havde en svarfrist på mindre end 10 dage.

- Det er regeringen selv, der skal sige, at den vil overholde de her frister. Det er ikke ulovligt ikke at overholde fristerne, men det er godt for demokratiet, at man gør det. Derfor er det noget, som man selv skal pålægge sig, siger Peter Nedergaard.

Han understreger, at interesseorganisationer og andre interessenter ikke bliver taget alvorligt, når de for eksempel kun får 10 dage til at vurdere, om der er indvendinger til et lovforslag.

- Man tager jo kun folk alvorligt, hvis man giver dem mulighed for at tænke sig om, når der kommer et lovforslag. I Danmark vil vi gerne have, at alle interessenter inddrages, og at alle synspunkter høres, når man gennemfører et lovforslag. Derfor er det i vores model af demokratiet en god idé, at man har en lang høringsfrist, så alle har mulighed for at ytre sig, siger Peter Nedergaard.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø), overvejer at fremsætte et forslag om, at det skal være obligatorisk for regeringen at overholde høringsfristerne. Men Peter Nedergaard mener altså ikke, at område skal reguleres med lovgivning.

- Nej, det synes jeg ikke, at det skal. Man skal som regering selv sørge for, at fristerne bliver overholdt, siger professoren og understreger, at regeringen selv må tage konsekvensen, hvis den mener det alvorligt, at der skal være en høringsfrist på fire uger:

- Ellers må man sige, at lovene bliver vedtaget lidt senere. Verden står jo stadigvæk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.