Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Terrorsigtede er fra Ungdomshuset

Der er tale om militante aktivister fra Ungdomshus-miljøet, som nu sigtes for forsøg på terror, siger forsker.

Se mere

De fem unge, som nu sigtes for terrorforsøg og ildspåsættelser mod blandt andet Politiskolen og Rigspolitiets Datacentral, er efter alt at dømme venstreradikale aktivister fra Ungdomshus-miljøet i København.

Det vurderer historikeren Chris Holmsted Larsen, som forsker i politisk ekstremisme på RUC.

- Jeg har fulgt sagen i et stykke tid, og der er tale om aktivister, der udspringer af det venstreradikale miljø, som vi har set omkring det gamle og det nye Ungdomshus, siger han.

- De har været engageret i nogle af de store demonstrationer, som vi har set i de senere år. Og de tilhører et miljø, der er anarkistisk inspireret og ret så militante, tilføjer forskeren.

Han mener, at ildspåsættelserne kan være egentlige hævnaktioner efter politiets omstridte masseanholdelser i forbindelse med klimatopmødet i København i 2009.

- Det virker som om, at der kan være et hævnmotiv, der falder tilbage til klimademonstrationerne, hvor nogle af aktivisterne kom i konflikt med politiet.

De unge sidder varetægtsfængslet for flere tilfælde af forsøg på brandstiftelse, men politiet udvidede torsdag sigtelserne mod gruppen til også at omfatte straffelovens paragraf 114 - terrorparagraffen.

- Udgangspunktet er, at det er nogle ret meget alvorlige sigtelser. Man skulle mene, at politiet og PET har begrundet mistanke om de her sigtelser, siger Chris Holmsted Larsen.

Ud over Politiskolen i Brøndbyøster, Rigspolitiets Datacentral i Hvidovre og pelsvirksomheden Saga Fur i Vedbæk sætter politiet også gruppen i forbindelse med et forsøg på brandstiftelse mod Nordea i Strandgade på Christianshavn den 14. januar.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.