Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Sygehusansatte skal fortsat løbe stærkere

Personalet på sygehusene skal fortsat levere mere for pengene med ny, stram økonomiaftale, vurderer professor.

Personalet på landets sygehuse skal fortsat løbe stærkere med ny økonomiaftale for næste år, vurderer professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg. Free/Colourbox
Personalet på landets sygehuse skal fortsat løbe stærkere med ny økonomiaftale for næste år, vurderer professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg. Free/Colourbox

København. Der bliver ikke mindre travlt på landets sygehuse, efter at regeringen og Danske Regioner torsdag har indgået en aftale om næste års økonomi.

Det vurderer professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora).

- Det er en meget stram økonomiaftale, der er indgået mellem regeringen og regionerne, siger sundhedsprofessoren.

Men det var også forventeligt, tilføjer han.

- Sidste år blev der givet relativt meget til sundhedsvæsenet, og derfor var det forventeligt, at der ikke var meget at komme efter i år, siger Jakob Kjellberg med henvisning til, at sundhedsvæsenet sidste år fik tilført 2,4 milliarder kroner.

Aftalen, som regionerne har indgået med regeringen, betyder, at der næste år tilføres 200 millioner kroner.

Det er ikke prangende og nærmest at betegne som en "nulløsning", lyder det fra Jakob Kjellberg.

- Regionerne så et stort behov for mange flere penge, mens Claus Hjort (finansminister, red.) mente, at de nærmest skulle have færre penge.

- Nu ender man så med noget, der ligner en nulløsning. Så man kan sige, at man har ramt midt mellem de to yderpunkter, siger Jakob Kjellberg.

Aftalen betyder, at personalet på sygehusene fortsat skal levere en årlig produktivitetsstigning på to procent.

- Kravet om, at man så at sige skal lave to procent mere for pengene har været gængs standard de sidste mange år, og det fortsætter også. Så der skal stadig leveres mere for pengene, også når der tages højde for, at man får en lille smule ekstra, siger Jakob Kjellberg.

Sundhedsprofessoren forudser dog, at politikerne kan ende med at trække en kanin op af hatten, når der senere på året skal forhandles finanslov.

- De seneste år har vi set et mønster, hvor økonomiaftalen ikke har mange penge i sig, men så kommer der noget ekstra på finansloven.

- Det mønster kan meget vel gentage sig, fordi aftalen rummer et hint om en ny kræftplan til efteråret, som kan blive en del af en finanslovsaftale, forudser Jakob Kjellberg.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.