Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Problem at sende flygtninge retur til Afghanistan

Situationen i Afghanistan er forværret betydeligt gennem de seneste år, lyder det fra ekspert.

Gennem de seneste år er sikkerhedssituationen i Afghanistan forværret, mener ekspert. Arkivbillede viser soldater i Afghanistan. Free/Ronny Rasmussen
Gennem de seneste år er sikkerhedssituationen i Afghanistan forværret, mener ekspert. Arkivbillede viser soldater i Afghanistan. Free/Ronny Rasmussen

Beslutningen om at hjemsende afviste afghanske asylansøgere er problematisk, fordi sikkerhedssituationen i landet er den værste i mange år. Det mener flere eksperter med kendskab til Afghanistan.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Udlændingestyrelsens seneste opgørelse fra 2015 viser, at 123 afviste asylansøgere fra Afghanistan ventede på at blive sendt ud af landet, og at 56 afghanske asylansøgere blev sendt retur.

Timor Sharan er analytiker for Crisis Group i Kabul, en uafhængig organisation, der arbejder på at forebygge krig og konflikt og er støttet af 15 vestlige regeringer.

- Beslutningen afspejler ikke de sikkerhedsmæssige realiteter i Afghanistan. Det seneste år er situationen forværret betydeligt. Der er flere selvmordsangreb i de større byer, og veje, der for halvandet år siden blev betegnet som sikre, er det ikke længere, siger Timor Sharan til Kristeligt Dagblad.

I Norge, der frem til november sidste år har sendt omkring 800 afghanere tilbage, har den afghanske ambassadør, Shukria Barakzai, bedt den norske regering om at standse hjemsendelsen af afghanske asylansøgere med den begrundelse, at sikkerheden i landet er forværret.

Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, fremhæver, at der både er fredelige og meget ustabile områder i Afghanistan.

- Problemerne skal løses lokalt. Vi løser ikke problemerne i Afghanistan, Mellemøsten eller Nordafrika ved at hive halvdelen af befolkningen til Danmark.

- Men asylansøgere sendes ikke tilbage til åben krig. Det er nu engang vigtigt at sende et signal til befolkninger i Somalia og Afghanistan om, at vi sender folk tilbage. Ellers kommer der bare flere og flere, siger Marcus Knuth til Kristeligt Dagblad.

Siden 2010 har godt 7000 afghanere søgt asyl i Danmark.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.