Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Naturstyrelsen har begået klokkeklart regelbrud

Det er klart ulovligt at oprette en cigarkasse, hvor man kan flytte rundt med midlerne uden politisk kontrol, fastslår lektor i forvaltningsret.

Det er et klokkeklart brud på reglerne, at Naturstyrelsen har opereret med fiktive konti for at slippe for at aflevere ubrugte midler tilbage til statskassen.

Det siger lektor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet, efter at Rigsrevisionen har rettet kritik mod Naturstyrelsen for at skrabe penge sammen på to konti for at undgå at skulle aflevere pengene til finansministeren.

»Det er en forkert og en ulovlig praksis. Det er ikke til at vide, om de ikke har kendt reglerne, eller om de bevidst har brudt reglerne. Men jeg vil sige, at det her bør embedsmændene vide,« siger Sten Bønsing.

Han kan godt forstå, at det kan være bekvemt at have en »cigarkasse« med ubrugte midler.

»Det kan være dejligt og behageligt at have en buffer, hvor man kan gemme ubrugte midler og bruge dem til projekter, hvor man står og mangler penge. Men sådan er reglerne bare ikke. Når der er bevilget nogle penge, så skal pengene bruges til det, de er bevilget til. Hvis der er underskud på et projekt, kan man ikke bare tage pengene fra en buffer. Så er man nødt til at følge reglerne og bede om ekstra penge. Ellers ville politikerne jo aldrig kunne føre kontrol med, om et bestemt projekt giver underskud og måske er ved at løbe løbsk,« siger Sten Bønsing og giver et eksempel:

»Hvis Folketinget har bevilget ti millioner kroner til et cykellygteprojekt og fem millioner kroner til et projekt om myldretidstrafik, så er det jo ikke ligegyldigt, om man bruger en million for meget på det ene projekt og en million for lidt på det andet projekt og så selv udligner forskellen,« siger Sten Bønsing.

Han har en formodning om, at en lignende ulovlig praksis kan forekomme andre steder i det offentlige.

»Jeg har ikke forskningsmæssigt belæg for at sige det, men jeg kunne godt forestille mig, at det foregår – ikke som en udbredt praksis på projektniveau, som vi nu har set med Naturstyrelsen, men måske på lavere niveauer på de yderste konti,« siger Sten Bønsing.

Den kreative bogføring har ifølge Jyllands-Posten medført, at Naturstyrelsens direktør, Niels Christensen, er blevet fyret.

Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti vil kalde miljøminister Ida Auken (SF) i samråd for at få en forklaring på, hvordan den ulovlige praksis kunne forekomme.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks