Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert kritiserer kovending om købesex

En førende svensk ekspert afviser den danske regerings argument for at droppe et forbud mod købesex.

Svenskerne har ingen problemer med at få kunder af købesex dømt, siger ekspert.
Svenskerne har ingen problemer med at få kunder af købesex dømt, siger ekspert.

Et forbud mod købesex stigmatiserer ikke de prostituerede, sådan som regeringen hævder.

Sådan lyder det i Politiken fra Sveriges førende ekspert på området, efter at den danske regering har besluttet sig for ikke at indføre et forbud mod prostitution. Det sker med henvisning til en rapport fra Straffelovrådet, som konkluderer, at et forbud vil ramme de prostituerede hårdt.

- Det svenske forbud har ikke øget stigmatiseringen af kvinder i prostitution i Sverige. Tværtimod mener kvinderne, at de nu bliver iagttaget, og de føler ikke, at de gør noget forkert, siger Kajsa Wahlberg, der er national rapportør om menneskehandel ved Rikspolisen i Stockholm og i omfattende rapporter har undersøgt det svenske forbud mod købesex, der blev indført i 1999.

I en kronik i Politiken skriver socialminister Karen Hækkerup (S), ligestillingsminister Manu Sareen (R), justitsminister Morten Bødskov (S) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF), at Straffelovrådet konkluderer. at et forbud formentlig ikke vil gavne de prostituerede. De henviser desuden til erfaringerne fra Norge og Sverige, som viser, at et forbud er svært at håndhæve.

Men det holder ikke, forklarer Kajsa Wahlberg:

- Vi har ingen problemer med at få køberne fældet for sexkøb, for de erkender ofte, når de pågribes, siger hun.

Både Socialdemokraterne og SF har tidligere støttet et forbud mod købesex. Men nu er regeringen altså vendt på en tallerken.

- Regeringen har bedt Straffelovrådet vurdere det her spørgsmål. Den vurdering foreligger nu, og regeringen har truffet sin konklusion om det, siger justitsminister Morten Bødskov (S) til Politiken.

Det vækker dog ikke just begejstring i dele af partiernes bagland.

Rådmand Balder Mørk Andersen (SF) fra Frederiksberg beskylder regeringen for at droppe forbuddet på et »fordrejet og uoplyst grundlag«.

- Faktum er, at den svenske sexkøbslov har betydet færre sexkøbere og gjort det sværere for menneskehandlen at få fodfæste, siger han.

Formanden for Socialdemokratiets ligestillingsudvalg, Marianne Bruun, vil tage sagen op på et hovedbestyrelsesmøde i weekenden.

BNB

Deltag i debatten: Hvad mener du - bør køb af sex kriminaliseres?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.