Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Ja-siden har begået kæmpe fejl før folkeafstemning

Partierne, der ønsker retsforbeholdet afskaffet på torsdag, har angrebet valgkampen »fuldstændig forkert,« og har derfor mistet forspringet i meningsmålingerne, mener en professor.

Det er ikke så underligt, at de partier, der opfordrer danskerne til at stemme ja til at afskaffe det danske retsforbehold på torsdag, har mistet terræn i meningsmålingerne.

Det mener professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Marlene Wind, der har speciale i EU-forhold.

»Man har grebet den her afstemning fuldstændig forkert an fra ja-siden. Man har overhovedet ikke hævet sig op i helikopteren og prøvet at diskutere, hvad det er, vi skal med det her europæiske samarbejde, hvor det er, Danmark skal stå henne i det europæiske samarbejde og hvad betyder det for det europæiske samarbejde, om vi stemmer ja eller nej,« siger hun og uddyber:

»I stedet har man overdynget vælgerne med retsakter og detaljerede gennemgange af forordninger og direktiver, som ingen har nogen som helst jordisk chance for at forstå.«

Den vigende opbakning til ja-partierne fremgår af en Gallup-måling bragt i Berlingske lørdag, hvor der stort set er dødt løb mellem blokkene. 34 procent angiver, at de vil stemme ja til at erstatte det danske retsforbehold med en såkaldt tilvalgsordning, mens 38 procent er imod.

Der er dermed tale om en massiv tilbagegang for ja-partierne, siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tidligere på efteråret præsenterede sin koalition af ja-partier.

En koalition som foruden Venstre tæller Socialdemokraterne, SF, Radikale, Konservative og Alternativet. Dengang viste målinger, at 58 procent af danskerne bakkede ja-partierne op, men siden er det kun gået en vej for tilslutningen.

»Rigtig mange vælgere har følt sig intimideret af den her overfodring med juridiske spidsfindigheder i stedet for, at ja-siden har sagt noget visionært om, hvordan de ser Danmarks rolle i et nyt Europa. Det er den kæmpe fejl, som ja-siden har begået,« siger Marlene Wind.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.