Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: EU-drama er ikke så dramatisk

Sammenbruddet i EUs budgetforhandlinger var til at forudse og følger samme mønster som for syv år siden, siger dansk EU-ekspert.

Tysklands kansler Angela Merkel på sin pressekonference kort efter, at EU-topmødets sammenbrud var en realitet. Men sammenbruddet er slet ikke så dramatisk, som det kan se ud, lyder det fra en dansk ekspert.
Tysklands kansler Angela Merkel på sin pressekonference kort efter, at EU-topmødets sammenbrud var en realitet. Men sammenbruddet er slet ikke så dramatisk, som det kan se ud, lyder det fra en dansk ekspert.

Sammenbruddet i forhandlingerne om EUs næste syvårs budget er dramatik med måde, mener professor Peter Nedergaard fra Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

- Det er ikke overraskende, Det var, hvad der kunne forventes. Sådan var det også sidst, da man havde det syvårige budget til forhandling i 2004-2005. Den gang brød de også sammen, og så mødtes man igen. Medierne overreagerer og har kørt det for højt op, siger Peter Nedergaard.

Han har selv regnet med et sammenbrud og ventet at se billedet fra forhandlingerne for syv år siden gentage sig:

- Jeg havde sat 60 procent for sammenbrud, og 40 for at det gik igennem, siger han.

Samtidig understreger Peter Nedergaard, at der intet sker, ved at budgettet først vedtages i det nye år.

- Men det er jo meget afgørende pinde, der skal slås i, så man vil sikkert se nogle bilaterale forhandlinger inden næste runde, og så begynder der at udkrystallisere sig et eller andet, forudser han.

Ifølge Peter Nedergaard står tre fronter over for hinanden i forhandlingerne: Dels landbrugsstøtte versus ikke landbrugsstøtte. Dels ydere versus nydere og dels spørgsmålet om rabat. I Danmarks tilfælde falder alle tre spørgsmål ifølge Peter Nedergaard sammen.

- Vi går ind for reformer af støtten til landbruget, vi går ind for, at vi yder, og vi går ind for at have en rabat, siger han.

Danmark går ifølge Peter Nedergaard ind for at reformere og på sigt skære i landbrugsstøtten ned til et minumum, og at de sydeuropæiske lande yder mere til fællesskabets kasse. Det er desuden statsminister Helle Thorning-Schmidts erklærede mål at skaffe en rabat på en milliard kroner til Danmark. Regeringen har budgetteret med rabatten i skattereformen.

Forhandlingerne om EU-budgettet for de næste syv år forventes angiveligt genoptaget ved et topmøde i begyndelsen af februar.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.