Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: EU-dom letter vejen til Danmark for tyrkiske slægtninge

Børn af tyrkiske arbejdstagere i Danmark har større chance for dansk ophold efter EU-dom, vurderer ekspert.

Det vil fremover være væsentligt lettere for erhvervsaktive tyrkere i Danmark at få ægtefæller og børn fra hjemlandet hertil.

Det er konsekvensen af en dom, som EU-Domstolen tirsdag har afsagt, vurderer ph.d. og ekspert i EU-ret Louise Halleskov Storgaard fra Aarhus Universitet.

EU-Domstolen har slået fast, at den danske udlændingelov ulovligt begrænser den ret, som tyrkiske arbejdstagere har til at få familiesammenføring med deres børn.

- Dommen vil gøre en forskel for disse tyrkiske statsborgere, fordi den i praksis medfører særdeles mere favorable familiesammenføringsbetingelser.

- For de berørte indebærer dommen, at de kan komme uden om krav, som ellers kan være problematiske at opfylde, siger Louise Halleskov Storgaard.

Som eksempel nævner hun det såkaldte tilknytningskrav, der stilles til udlændinge, der vil bo i Danmark. Et andet eksempel er kravet om, at der skal være udsigt til, at personer, der får opholdstilladelse i Danmark, bliver integreret i samfundet.

Sagen, som EU-Domstolen har behandlet, handler om en tyrker, der har fået afslag på dansk opholdstilladelse. Den unge mand, Caner Genc, har aldrig været i Danmark, taler ikke dansk og har kun sjældent set sin far, som bor i landet.

Begrundelsen for afslaget på Caner Gencs ansøgning var, at han ikke har mulighed for at blive ordentligt integreret. Men den afgørelse strider mod EU's såkaldte associeringsaftale med Tyrkiet, har EU-Domstolen afgjort.

Associeringsaftalen har som udgangspunkt intet med familiesammenføring at gøre, men skal styrke det økonomiske og handelsmæssige samarbejde mellem EU og Tyrkiet, påpeger Louise Halleskov Storgaard fra Aarhus Universitet.

- Men der siger EU, at hvis man skærper betingelserne for familiesammenføring, gør man det mindre attraktivt for tyrkiske statsborgere at arbejde i Danmark, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.