Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Dansk udviklingsbistand er i verdensklasse

Venstre har ikke belæg for at sige, at en del af den danske udviklingsbistand gennem en årrække har været spildt. Undersøgelser viser det stik modsatte, siger seniorforsker.

Udbyttet af den danske udviklingsbistand er noget af det fremmeste, man overhovedet kan opdrive i verden. Sådan siger Lars Engberg Pedersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Udmeldingen kommer, efter Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), har varslet, at partiet vil spare 2,5 milliarder kroner årligt på udviklingsbistanden, hvis partiet kommer til magten. Venstre mener, at Danmark skal tage et opgør med de lande og projekter, der har modtaget bistand i årtier uden den store effekt.

Lars Engberg Pedersen erkender, at der uundgåeligt vil være projekter, der koster penge uden at give det store udbytte, men det danske udviklingsarbejde er generelt i den internationale verdensklasse, fastslår han.

»Der er i hvert fald ikke belæg for at sige, der spildes milliarder på den danske udviklingsbistand. Langt den største del bliver anvendt på en fornuftig måde,« siger Lars Engberg Pedersen.

»Dansk udviklingsbistand er noget af det bedste, man kan få, internationalt set. Det viser talrige undersøgelser fra blandt andre den internationale organisation for økonomisk samarbejde og udvikling (OECD) og et amerikansk institut, der jævnligt vurderer landenes bistand, og Danmark kommer som regel ud med virkelig gode anmeldelser, som svarer til en top tre-placering i verden,« siger seniorforskeren.

Hvis Venstre kommer til magten, vil partiet reducere projekter en række steder i verden, hvor støtten ifølge Jakob Ellemann-Jensen ikke fungerer efter hensigten. Derfor skal bistanden kigges grundigt efter i sømmene.

Lars Engberg Pedersen mener ikke, Venstre kan revurdere støtten meget anderledes, end tilfældet er i dag, fordi processen er så grundig.

»De danske aktiviteter evalueres konstant. Man kan altid kigge i bakspejlet og finde projekter, som ikke forløb, som håbet. De projekter vil Udenrigsministeriet lukke ned eller videreudvikle. Det er en løbende proces,« siger han.

Jakob Ellemann-Jensen vil ikke sætte navne på de lande, som Danmark skal spare støtten til, men han nævner projekter i det sydlige Afrika og Latinamerika, som muligheder. Venstre vil rette sig efter det, som FN mener, at verdens rigeste lande skal bidrage med. Og det er 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). I dag giver Danmark omkring 0,87 procent.

Både regeringen og støttepartierne SF og Enhedslisten ser gerne, at den danske udviklingsbistand hæves til en procent af BNI, når der er luft i budgettet til det.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) kalder Venstres spareplan for en tynd kop te.

»Jeg mangler helt konkrete svar fra Venstre. Hvor er det, dansk udviklingsbistand ikke har hjulpet? Og hvor er det, man vil spare pengene? For som det med al tydelighed fremgår af de tragiske billeder fra Middelhavet, så vil det have konsekvenser, hvis man skærer 2,5 milliarder i dansk udviklingsbistand, for det vil betyde, man er langt dårligere stillet i forhold til at gøre noget ved flygtningestrømmen,« siger ministeren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.