Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Efter tiltale: DF genåbner angreb på blasfemi-paragraf

En 42-årig mand er blevet tiltalt for blasfemi. Paragraffen er gakket, mener Dansk Folkeparti.

En 42-årig mand blev onsdag tiltalt for overtrædelse af blasfemiparagraffen, fordi han i december 2015 slog en video op på Facebook, hvor han brænder Koranen af.

Tiltalen har mødt kritik, og Dansk Folkeparti vil nu stille et beslutningsforslag, der skal afskaffe blasfemiparagraffen. Det oplyser partiets retsordfører, Peter Kofod Poulsen, der kalder paragraffen "gakket".

- Det er ikke, fordi jeg skal anbefale folk at brænde hverken koraner eller bibler af. Men det er spild af de offentlige ressourcer at bruge tid på den slags, siger han.

- Vi har vigtigere ting at beskæftige os med i 2017 end at holde folk op på at brænde bøger af.

Det er ikke første gang, at Dansk Folkeparti ønsker at fjerne paragraffen.

Sidst en person blev dømt under paragraffen var i 1946. Onsdagens tiltale er den første siden 1971.

I 1997 brændte en kunstner en bibel af i TV-Avisen. Dengang afviste anklagemyndigheden at rejse tiltale. Det samme gjorde sig gældende i 2006 under den såkaldte Muhammed-krise.

Siden har en betænkning fra Straffelovrådet slået fast, at det er ulovligt at brænde hellige bøger som Biblen og Koranen af.

Det blev senest slået fast i 2015. Her vurderede rådet, at paragraffen ikke var til hinder for kritik af religion. Dengang sagde daværende justitsminister Mette Frederiksen i en pressemeddelelse:

- Jeg har svært ved at se, hvordan vi får et stærkere samfund, eller hvordan det vil kunne berige den offentlige debat, hvis man gjorde det lovligt at brænde hellige bøger af.

Socialdemokratiets politik har ikke ændret sig siden da. Partiets retsordfører, Trine Bramsen, oplyser, at partiet stadig ønsker at opretholde blasfemiparagraffen med henvisning til Straffelovrådets anbefaling.

Island og Norge afskaffede deres blasfemiparagraf i 2015, mens Sverige fjernede en paragraf, der ligner den danske, i 1970.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.