Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Effektivisering giver færre skoler og børnehaver i 2014

Når kommunerne i 2014 skal effektivisere for over tre milliarder kroner er skolelukninger og sammenlægninger af dagtilbud nogle af konsekvenserne.

Fire ud af ti kommuner har planer om at sammenlægge daginstitutioner som led i en rekordstor effektivisering i 2014, skriver Jyllands-Posten.

På skoleområdet er mere end hver tredje kommune også klar til at indføre færre og større enheder, viser en gennemgang af 2014-budgetterne, som kommunernes forening, KL, har foretaget.

»Det er kommet som noget af en overraskelse, at effektiviseringen har et omfang på over 3 milliarder kroner i år, for vi troede egentlig, at de lavthængende frugter var taget. Men med fortsat effektivisering ruster kommunerne sig til at kunne løse fremtidens velfærdsopgaver, som jo blandt andet på ældreområdet bliver større, for de samme penge,« siger borgmester Erik Nielsen (S), formand for KL.

Mens omlægningerne i de foregående år har kostet op mod 30.000 kommunalt ansatte jobbet, forventer KL ikke store reduktioner i år, men derimod måske ligefrem en lille stigning i personalet. Dog ikke i Syddjurs Kommune, hvor effektiviseringen ikke bare er en omlægning af arbejdet, men en decideret spareøvelse.

»Vi mangler skatteindtægter, så vi må efter alt at dømme sige farvel til 50 medarbejdere igen i år,« siger borgmester Claus Wistoft (V).

Effektiviseringerne, der for ældre ofte består af hjælp til selvhjælp, bekymrer FOA-formand Dennis Kristensen.

»Længst muligt i eget liv er et godt slogan, men i øjeblikket tvinger man ældre til at lære at klare sig selv i stedet for at gøre det til et tilbud,« siger han til Jyllands-Posten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.