Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

Doping er farligere, end du tror

Camilla Hersom (R)
Camilla Hersom (R)

Der er vel ingen, der er i tvivl om, at stiknarkomaners misbrug er yderst skadeligt for deres helbred. Men kun de færreste ved er, at dopingmisbrug kan have ligeså alvorlige følger.

Måske skyldes det at doping finder sted i helt andre miljøer – gående fra topidrætten over fitnesscentre til kriminelle rockermiljøer.

Hvor stofmisbrugere ofte er en lille socialt marginaliseret gruppe, er dopingmisbrugere en bredere gruppe. Og i modsætning til stofmisbrugerne som ofte er endt i stofmisbrug pga. svigt og misbrug, vil mange dopingmisbrugere fremstå velfungerende

Desværre er brugen af doping blevet mere udbredt de sidste par år, på trods af de dybt alvorlige konsekvenser som bivirkningerne har for misbrugernes krop og sind. Der er en udfordring, som regeringen tager seriøst.

Det skønnes, at der findes op imod 44.000 dopingmisbrugere i Danmark, og et stigende antal i træningsmiljøet har overvejet doping. Der er derfor tale om et udbredt problem, som ser ud til at vokse. Der er mange unge mænd i gruppen af misbrugere, som allerede bruger megen tid i træningscenteret. De tager doping af den åbenlyse årsag, at de vil have opnå endnu bedre resultater i træningscenteret.

Der er bare en alvorlig bagside af medaljen, som følger med de hurtige resultater. Misbruget af doping ødelægger kroppen. Et langvarigt forbrug kan ødelægge organerne og betyde invalidering. Derudover er der fare for leverskader, impotens, åreforkalkning og sterilitet. For kvinder kan misbruget af dopingmidler give menstruationsforstyrrelser og medføre basstemme og skægvækst.

Udover kroppen påvirkes sindet også negativt, og misbrugere udvikler ofte en voldelig adfærd og psykotiske træk. Derudover kan brugen af doping medføre store humørsvingninger, og som følge heraf resultere i depression og øget risiko for selvmord.

Salget af ulovlige dopingmidler er en lukrativ forretning. Indtjeningen ved handel med doping anslås til at være det firedobbelte som ved handel med kokain. Det kan ikke overraske, at det tiltrækker mange kriminelle.

Regeringen går ind i kampen mod doping med en række tiltag. Bl.a. rettes fokus mod de unge gennem oplysning om konsekvenserne ved brug af doping. Derudover igangsættes en ordning, der gør det muligt at holde dopingmisbrugerne ude af træningscentrene, ligesom regeringen vil undersøge mulighederne for at hæve straffen for handel med doping.

Der skal sættes ind over en bred kam, så vi forhindrer at unge mennesker, der i udgangspunktet har en sund interesse skader deres krop og sind med doping. For brugen af doping kan være livsfarlig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.