Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Domstole kan sætte rammen for tålt ophold

At være på såkaldt tålt ophold skal være nærmest utåleligt, mener regeringen. Ombudsmanden vil have en konkret sag prøvet ved domstolene for at fastsætte linje.

De 69 personer, der for tiden opholder sig i Danmark på tålt ophold, er endnu engang genstand for en ophedet debat.

Samme dag som udlændingeminister Inger Støjberg (V) lagde op til stramninger på området, henstillede Folketingets Ombudsmand til, at en udenlandsk statsborger får fri proces til en retssag mod Udlændingestyrelsen.

Den konkrete sag drejer sig om en mand, der siden 2008 har haft pligt til at bo i Center Sandholm, efter han fik en fængselsdom og blev udvist. Han kan ikke tvangsudsendes, fordi han vil være i livsfare i hjemlandet.

Manden, der er dømt for ét tilfælde af alvorlig personfarlig kriminalitet, har kone og børn, som han gerne vil bo sammen med.

- Den pågældende har for længst afsonet sin straf, og der er ikke noget, der tyder på, at han vil skjule sig eller begå ny kriminalitet, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

- Der er heller ikke tegn på, at hans forhold i hjemlandet vil blive forandret. Derfor må man spørge, om det er lovligt at fastholde kravet om, at han skal bo i Center Sandholm, efter nu snart otte år.

Ombudsmanden vurderer samtidig, at det er "tvivlsomt", om det er i overensstemmelse med dansk ret og menneskerettighedskonvention fortsat at kræve, at manden opholder sig i Center Sandholm.

- Domstolene kan fastsætte den fremtidige linje i tilsvarende sager. Derfor har jeg nu henstillet, at manden får fri proces, siger Jørgen Steen Sørensen.

I 2014 afgav ombudsmanden en redegørelse om forholdene for udlændinge på tålt ophold i Center Sandholm. Ombudsmanden betegnede vilkårene som "meget belastende og begrænsende for grundlæggende livsførelse".

Inger Støjberg slår fast, at personer på tålt ophold netop ikke skal opretholde et almindeligt familieliv.

Derfor indledte hun torsdag et lynforløb for at stramme reglerne yderligere for personer på tålt ophold.

Strammerpakken indebærer, at alle 69 personer på tålt ophold skal flyttes til Kærshovedgård i en midtjysk skov ved Ikast, hvor de får uhyre svært ved at fortsætte deres dagligdag.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.