Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dokumenter hemmeligholdes for ikke at provokere Saudi-Arabien

Hvis Saudi-Arabien vidste, hvordan embedsmænd beskriver landet, vil det skade Danmarks forhold til oliestaten.

Kronprinseparret fotograferet i februar i Riyad, Saudi-Arabien i anledning af Danmarks handelsfremstød, hvor bl.a. erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, sundhedsminister Sophie Løhde samt kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltog.
Kronprinseparret fotograferet i februar i Riyad, Saudi-Arabien i anledning af Danmarks handelsfremstød, hvor bl.a. erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, sundhedsminister Sophie Løhde samt kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltog.

Erhvervs- og Vækstministeriet har nægtet Jyllands-Posten adgang til en række aktindsigter angående en meget omdiskuteret diplomatisk rejse til Saudi-Arabien, som fandt sted i februar.

Det skriver Jyllands-Posten.

Afslaget begrundes ifølge ministeriet med, at det kan give problemer med saudiaraberne, hvis det kommer frem, hvordan embedsmænd i Danmark beskriver forholdene i den mellemøstlige oliestat.

Ministeriet har skjult ord, sætninger og afsnit, før de har givet aktindsigt i den rejse til Saudi-Arabien, som kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, udenrigsminister Kristian Jensen (V) og erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) deltog i for to måneder siden.

Passagerne er skjult ved hjælp af overstregninger i dokumenterne, før de blev udleveret til Jyllands-Posten, og det er især embedsmændenes beskrivelser af menneskerettigheder, demokrati, sharialovgivning og Det Arabiske Forår, som skjules.

Ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet er årsagen, at der er "en nærliggende fare for" at skade danske interesser.

En offentliggørelse "vil kunne skade Danmarks udenrigspolitiske interesser, det bilaterale forhold til Saudi-Arabien samt ambassadens virke", står der i den afgørelse om aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået.

Forskningschef emeritus fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen anser de mange overstregninger for unødvendige.

- Det er beskrivelser af faktiske forhold, siger han til Jyllands-Posten.

- Min konklusion er, at det ikke er nødvendigt at skjule de passager, tilføjer Oluf Jørgensen, der nævner, at ministeriet har overstreget noget af beskrivelsen af sharialovgivningen.

- Man skjuler for offentligheden i Danmark en saglig information om dette sharia-grundlag, siger han med henvisning til, at faktuelle oplysninger som udgangspunkt er offentligt tilgængelige.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.