Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dobbeltuddannelse: Minister laver ikke flere smuthuller

Flere ingeniøruddannelser har ikke så lav ledighed for nyuddannede, at de undtages omstridt lov, siger Pind.

Uddannelsens- og forskningsminister Søren Pind.
Uddannelsens- og forskningsminister Søren Pind.

Mere end 20 uddannelser er undtaget fra loven om dobbeltuddannelse. Og listen bliver ikke længere lige foreløbigt.

Det oplyser uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) på et samråd om loven om begrænsning af dobbeltuddannelser. Søren Pind har dog åbnet for at undersøge, om nye uddannelser kan komme på listen.

Det er særligt ingeniøruddannelser, der har været på tale, men nogle ingeniøruddannelser opfylder dog ikke kriterierne for stor mangel på arbejdskraft, siger ministeren.

»Positivlisten opdateres hvert andet år, så de uddannelser, vi taler om nu, vil kunne komme på listen senere, hvis de lever op til kravene der,« siger han.

Debatten omkring den såkaldte positivliste blev startet af fagbladet Ingeniøren, der bragte en artikel om, at flere ingeniøruddannelser ikke stod på listen, selv om de er eftertragtede i erhvervslivet.

Det undrer folketingsmedlem Bruno Jerup (EL), at flere uddannelser ikke kan blive undtaget loven.

»Det virker meget ufleksibelt, at man har en positivliste, der kigger bagud, hvis man ønsker, at der skal ske nogle forandringer i de type uddannelser, man har,« siger han under samrådet.

På samrådet blev ministeren generelt spurgte ind til loven, som oppositionen har døbt »uddannelsesloftet«. Her svarede han følgende på et spørgsmål om, hvorvidt loven giver mulighed for, at man kan uddanne sig hele livet igennem. Her svarer Søren Pind:

»Efter en karensperiode kan man resten af livet tage en anden uddannelse, hvis det er det man vil, og man har kvalifikationerne til det.«

»Det er et perspektiv om livslang læring, samtidig med at der er en respekt for, at uddannelse er en kostbar ting i et skattefinansieret samfund.«

De Radikales uddannelsesordfører Sofie Carsten Nielsen, mener, at uddannelse er blevet en »brønd, der fiskes penge op ad, hver gang regeringen mangler penge til politi eller dagpenge«.

»Vi vil og kan finde de penge et andet sted,« siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.