Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DN: Vindmølleordning minder om »Det Vilde Vesten«

Det giver ingen mening at beskytte vores kyster, hvis der ikke er kontrol med opførelsen af vindmølleparker til havs, mener Danmarks Naturfredningsordning.

Det kan lyde uskyldigt nok. Private investorer og virksomheder kan med en såkaldt åben dør-ordning søge om tilladelse til at opføre kystnære vindmøller uden at skulle inddrage de lokale myndigheder eller politikere.

Men ordningen tjener i virkeligheden som et startskud til tilstande, der kan minde om det vilde vesten, mener Danmarks Naturfredningsforening (DN). Her er direktør Michael Leth Jess bekymret over udsigten til, at en række uspolerede kystlinjer landet over kan få selskab af kæmpestore vindmøller.

Han henviser til flere kampagner, der har blotlagt en stor velvilje blandt danskerne til at bevare kysterne, som de er.

»Og så er det jo en bet, at der ganske få kilometer på den anden side af kystlinjen, altså ud i vandet, skyder store industrianlæg op, som de her vindmølleparker jo dybest set er,« siger Michael Leth Jess.

Åben dør-ordningen blev skabt i et forsøg på at stimulere privat interesse for at hejse vindmøller til havs. Den tillader, at en privat virksomhed selv kan udpege et område, hvor de vil rejse vindmøller nær kysten, og herefter søge om tilladelse hos Energistyrelsen. Dermed kommer man uden om den sædvanlige proces i landets kommuner, der involverer høringssvar og lokalpolitisk accept.

Ifølge Jyllands-Posten har åben dør-ordningen vist sig at være tilpas attraktiv til, at en stor bunke ansøgninger om at opføre kystnære havvindemøller allerede er landet på Energistyrelsens bord.

Og det er her, at Michael Leth Jess ser en pendant til det vilde vesten.

»Når vi er kritiske, skyldes det, at danskernes sædvanligvis kan have en forventning om, hvad der kan risikere at ske i deres nabolag. Det her er lidt mere en form for wild-west planlægning. Vi synes, at planlægning skal være forventningsafstemmende og ikke bare først til mølle,« siger Michel Leth Jess.

DN anbefaler i stedet, at politikerne tager ejerskab over processen og selv udpeger de områder, hvor der kan opføres kystnære vindmøller.

»Vi ønsker, at man udspeger nogle områder i nærheden af storbyer, havne og steder, hvor der i forvejen er meget bebygget eller er tekniske anlæg,« siger Michael Leth Jess.

»Det burde være den måde, man greb det an på, så man altså statens side går ind og laver planlægning for de farvande og viser, hvad der er muligt og hvor,« påpeger direktøren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.