Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DI: Virksomhederne hyrer efter kompetencer, ikke nationalitet

Det er en god ide at få flere nydanskere ud på arbejdsmarkedet, mener Dansk Industri, der dog ikke ønsker at give gruppen positiv særbehandling.

Det er lidt bedre, hvis det er syriske Ahmed, der tager et ufaglært job på et tomatgartneri fremfor Ivan fra Litauen.

Det synes at være ræsonnementet hos SF, hvor udlændingeordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) slår på tromme for, at man i højere grad forsøger at få flygtninge og indvandrere ud i de jobs, som østarbejdere i øjeblikket sidder på herhjemme.

Men den slags særbehandling er man ikke tilhængere af hos Dansk Industri, hvor underdirektør Steen Nielsen i stedet fastslår, der er plads til begge grupper.

»I øjeblikket efterspørger virksomhederne arbejdskraft, og de ansætter nydanskere på lige vilkår med østarbejdere og danskere. Der er ingen forskelsbehandling, man kigger på kvalifikationerne. Vi er enige i, at det er en god ide at bringe flere nydanskere i spil på arbejdsmarkedet, men det bliver ikke på bekostning af østarbejderne,« siger Steen Nielsen.

Hos SF hæfter man sig ved, at østarbejderne sidder på en række ufaglærte jobs, hvor der er lempelige krav til sprog og uddannelse, hvilket kunne bane vejen for flere af de nydanskere, der i øjeblikket står udenfor arbejdsmarkedet. Steen Nielsen mener dog, at det på sigt kan være skadeligt, hvis virksomhederne aktivt forsøger at hjælpe flygtninge ind på arbejdsmarkedet uden at skele til deres kompetencer.

»Jeg tror, vi skal holde fast i, at når man ansætter en medarbejder, så går man efter den bedste medarbejder. Det er et vigtigt princip for at klare sig godt, og tager man andre hensyn, risikerer man at skade virksomhedernes muligheder for at klare sig,« siger Steen Nielsen.

Han fastslår samtidig, at man allerede nu nyder godt af indvandreres arbejdskraft i en række brancher.

»Vi har rigtig mange medlemsvirksomheder, der ville have svært ved at klare sig, hvis ikke de havde nydanskeres arbejdskraft til rådighed, og de er overordnet meget tilfredse med dem,« siger Steen Nielsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.