Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DI afviser vrøvlende bestyrelsesidé fra Alternativet

Dansk Industri er kritisk over for forslag om at få borgerrepræsentanter i offentlige og private bestyrelser.

Arkivfoto: Tine Roed, direktør i Dansk Industri, mener, at forslaget tilsidesætter virksomhedsejernes rettigheder.
Arkivfoto: Tine Roed, direktør i Dansk Industri, mener, at forslaget tilsidesætter virksomhedsejernes rettigheder.

Alle offentlige bestyrelser og bestyrelser for virksomheder med over 1000 ansatte skal give plads til såkaldte samfundsrepræsentanter.

Det foreslår partiet Alternativet, som vil give samfundsrepræsentanterne tale- og stemmeret på lige fod med de øvrige bestyrelsesmedlemmer samt tavshedspligt.

Men den idé bliver mødt med skarp kritik fra virksomhedernes brancheorganisation Dansk Industri.

Tine Roed, direktør i Dansk Industri, mener, at forslaget tilsidesætter virksomhedsejernes rettigheder.

»Men hvad værre er, får man nogen ind til at lede virksomheden, som ingen indsigt har. Det er simpelthen så betænkeligt og beklageligt, som det overhovedet kan være,« siger hun.

Udvælgelsen af samfundsrepræsentanter skal ifølge Alternativet ske via borgerligt ombud, og man skal gennemgå træning i bestyrelsesarbejde.

På den måde er det ikke »hvem som helst«, der bliver valgt ind, oplyser Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier.

Tine Roed mener dog, at ejere af virksomheder selv skal have lov til at udpege, hvem de vil have siddende i bestyrelsen.

»Vi er overraskede over, at man i et land som Danmark foreslår at tilsidesætte ejernes rettigheder. Det svarer til, at man som husejer skal have en fremmed til at være medbestemmende på sin egen matrikel.«

Alternativet kalder det selv et dialoginitiativ, som sikrer en demokratisk samtale om erhvervslivets rolle i samfundet. Kan det ikke være en meget god idé?

»Det er i bedste fald noget vrøvl. Jeg beklager det hårde udtryk. Men det her er at fratage ejerne deres rettigheder.«

»Hvis du har en ejendom, og der kommer nogen ind i dit hus og gerne vil have en dialog og i øvrigt kan stemme sig igennem og bestemme, hvad du som ejer skal gøre. Så tror jeg heller ikke, at du som ejer føler, det er en dialog.«

»Så vil du føle det som en fratagelse af rettigheder,« siger Tine Roed.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.