Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF vil rykke cigaretter til automat for at stoppe unges køb

Det er et stort ansvar for unge ekspedienter at bede om id, derfor skal cigaretter købes i automat, mener DF.

Danske Folkeparti foreslår at flytte cigaretsalget til automater i stedet for forretninger, for at komme salg til mindreårige til livs.
Danske Folkeparti foreslår at flytte cigaretsalget til automater i stedet for forretninger, for at komme salg til mindreårige til livs.

København. Hvis det står til Dansk Folkeparti skal danskernes i fremtiden ikke gå til ekspedienten for at købe cigaretter, men i stedet bruge deres dankort i en cigaretautomat i supermarkedet eller kiosken.

- Forretningerne lever ikke op til loven og til det ansvar, de har. Det er ikke i orden. Derfor må vi sikre, at cigaretsalg til børn og unge ikke sker.

- Vi foreslår, at man får lavet automater, hvor man kan trække cigaretter ud med et dankort, siger sundhedsordfører Liselotte Blixt (DF).

Det kan være grænseoverskridende for unge ekspedienter at kræve at se id og tjekke alderen på de handlende, mener ordføreren.

- Kassemedarbejderne er ofte selv unge på 16 eller 17 år, som skal bede andre unge om at vise legitimationskort.

- Det er et stort ansvar, som automaterne vil befri dem for, siger Liselotte Blixt.

Hun mener, at automaterne skal indføres i alle butikker landet over, som forhandler cigaretter.

- Ellers vil folk jo bare gå et andet sted hen, hvis der ikke er automater alle steder. Sådan kan vi få styr på det her, siger hun.

Det skal være cigaretproducenterne selv, som skal betale for automaterne, foreslår Dansk Folkeparti.

- Det må helt sikkert være nogle af dem, som tjener penge på cigaretter, der betaler, siger Liselotte Blixt.

Dansk Folkepartis forslag kommer efter, at et stikprøve i Politiken har vist, at det er let for unge at købe cigaretter i danske butikker. En 16-årig dreng kunne i testen købe cigaretter i 18 ud af 20 butikker.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.