Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF vil have moderat PET-kontrol

Dansk Folkeparti giver et betinget ja til regeringens forslag om skærpet parlamentarisk kontrol med brugen af civile agenter. Kontrollen må ikke tage overhånd, mener partiet.

Peter Skaarup
Peter Skaarup

Dansk Folkeparti er overvejende positiv over et lovforslag fra regeringen, der skal styrke Folketingets Kontroludvalg, som skal sikre de folkevalgtes kontrol med efterretningstjenesterne og deres brug af civile agenter.

- Vi skal sørge for, at kontroludvalget signalerer mere alvor, altså at der kommer ledende politikere ind i kontroludvalget, så der stilles flere krav til informationer fra PET. Så forslaget falder meget godt i tråd med det, som Dansk Folkeparti kunne være interesseret i, siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Dansk Folkeparti vil dog kun støtte lovforslaget, hvis det »indgår i en fornuftig pakke«, understreger han.

- Men vi skal helt være sikre på, hvad de andre dele af kontrollen skal være i fremtiden. Vi skal passe på, at det hele ikke går op i bureaukrati og parlamentarisk kontrol, siger Peter Skaarup, der advarer mod norske tilstande.

- Jeg er bekymret for, hvis man gør som i Norge, hvor alt for meget går op i bureaukrati og kontrol. Det betyder, at efterretningstjenesterne er svækkede i forhold til at arbejde frit, påpeger DF-ordføreren.

Enhedslisten mener omvendt, at Danmark bør kopiere netop den norske model, hvor efterretningstjenesten kontrolleres af en uafhængig tilsynsmyndighed, som er nedsat af Stortinget.

- Tilsynsmyndigheden tjekker både, om de overholder regler om registreringer, brug af civile agenter, samt retskendelser. Det bør Danmark lade sig inspirere af, siger retsordfører Pernille Skipper fra Enhedslisten, som dog vil støtte lovforslaget.

Justitsminister Morten Bødskovs (S) udspil kommer, efter at den tidligere PET-agent Morten Storm i en række artikler i Jyllands-Posten har fortalt om sit arbejde for PET, der blandt andet er blevet beskyldt for at deltage i drabet på terroristen Anwar al-Awlaki.

Morten Bødskov er kaldt i samråd om sagen om Morten Storm klokken 13 torsdag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.