Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF vil give borgere ret til lokale folkeafstemninger

DF vil med et beslutningsforslag gøre det muligt for borgere at stemme om lokale projekter og skolelukninger.

København. Borgere skal have mulighed for at sætte kryds i boksen ud for ja eller nej, når et byggeri skal foregå i lokalområdet, eller en skole skal lukkes.

Det mener Dansk Folkeparti, der vil indføre bindende kommunale folkeafstemninger.

Borgerne skal have mulighed for at sætte sig imod projekter i lokalområdet, lyder det fra folkeskole- og kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF).

- I dag kan byrådet kun udskrive vejledende folkeafstemninger. Borgerne har ikke mulighed for at indsamle underskrifter og så bede om en folkeafstemning.

- Det vigtigste er, at borgerne får mulighed for at sige ja eller nej til nogle ting. I dag er det politikere, der bestemmer på vegne af borgerne, siger han.

Med et "passende" antal underskrifter skal borgerne kunne kræve en kommunal folkeafstemning i en sag, hvori byrådet har truffet beslutning.

Det skal også være muligt for borgere at samle et "passende" antal underskrifter for at få en folkeafstemning om en sag, som ikke har været behandlet i byrådet. Det fremgår af forslaget.

Et flertal i byrådene kan også udskrive en folkeafstemning om en sag.

Spørgsmål: Kan folkeafstemningerne ikke komme til at koste langt flere ressourcer?

- Udgifterne kan holdes nede, hvis man laver kommunale afstemninger i forbindelse med andre afstemninger som folketingsvalg og kommunalvalg.

- Det koster at have et kommunalt folkestyre, men det sikrer en god proces, og at man får truffet de rigtig beslutninger, siger Alex Ahrendtsen.

Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at det kan blive svært at implementere forslaget, uden at det støder sammen med anden lovgivning.

Emnerne til folkeafstemningerne må nemlig ikke stride mod grundloven eller anden lovgivning.

Til netavisen Altinget stiller han også spørgsmålstegn ved, om kommunerne vil bruge det i praksis. Kommunerne bruger stort set ikke de vejledende afstemninger, som kommunerne kan afholde, lyder det.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Fra Kommunernes Landsforening, KL, lyder det, at man ikke kommenterer forslag fra enkeltpartier.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.