Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF: Vestager vasker hænder i »sminkede tal« om velfærdsturisme

Den radikale leder bruger sminkede tal som belæg for at sige, at velfærdsturisme ikke er et problem for Danmark, lyder kritikken fra Dansk Folkepartis europaparlamentariker.

ARKIVFOTO. Morten Messerschmidt (DF) mener, at Margrethe Vestager (R) bruger sminkede tal i sin kronik på B.dk om velfærdsturisme.
ARKIVFOTO. Morten Messerschmidt (DF) mener, at Margrethe Vestager (R) bruger sminkede tal i sin kronik på B.dk om velfærdsturisme.

Det er en pinlig snakken udenom, når økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i fredagens Berlingske siger, at Danmark ikke er truet af velfærdsturisme. Det mener Dansk Folkepartis europaparlamentariker, Morten Messerschmidt (DF), der dog ikke er overrasket over udmeldingen.

»Det er der jo ikke noget underligt i, eftersom regeringen har ansvaret for den situation, vi befinder os i - både ved at have stemt for EUs traktater og østudvidelsen. Nu forsøger man så at vaske sine hænder rene med de her halve undersøgelser,« siger han.

Margrethe Vestager henviser til nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, som viser, at EU-borgere fra de øst- og centraleuropæiske lande modtager offentlige, danske ydelser i næsten samme omfang som borgere med dansk pas. Mens 3,1 procent af nye borgere fra EU-landene modtog kontanthjælp i 2012, gjorde 3,7 procent af danskerne det.

På den baggrund konkluderer den radikale leder, at velfærdsturisme ikke er et problem.

»Der er ikke et problem med trafik ind i landet for at få offentlig forsørgelse. Når vi ser på tallene, så kan vi se, at folk kommer hertil for at tage et arbejde, og når de gør det, så bidrager de til det danske samfund,« siger Margrethe Vestager til Berlingske.

Men de tal, som Vestager henviser til, er »sminkede«, lyder beskyldningen fra Morten Messerschmidt.

»Der er en lang række udgifter, vi har til østeuropæerne, der altså ikke er med i den her opgørelse, blandt andet er der ikke medregnet de overførselsindkomster til danskere, som bliver arbejdsløse, når østeuropæerne får et arbejde,« siger han og understreger, at Danmark ikke »skal lade vores kasser stå åbne for alle mulige EU-landes borgere«.

»I dag er det muligt efter EU-reglerne at komme til Danmark og efter få ugers arbejde som for eksempel bærplukker at få børnepenge, som man kan sende hjem til børnene i Bukarest eller Warszawa. Det er forkert, at man skal blande EU-reglerne ind i vores velfærdspolitik. Det burde være Folketinget alene, der traf de afgørelser,« siger europaparlamentarikeren.

Der er valg til Europa-Parlamentet 25. maj.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.