Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF: Tyskerne skal nok samarbejde om id-kontrol

Dansk Folkeparti frygter ikke, at et transportøransvar vil bremse den kollektive trafik over grænsen.

Hvis det kommer til stykket, skal tyskerne nok samarbejde om transportøransvar, siger DF.
Hvis det kommer til stykket, skal tyskerne nok samarbejde om transportøransvar, siger DF.

Enten må man lave en mere fintmasket kontrol ved grænsen end de nuværende stikprøver - ellers må man indføre det omdiskuterede transportøransvar.

Sådan lyder analysen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Modsat statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) frygter han ikke, at et dansk transportøransvar vil gå ud over den kollektive trafik over den dansk-tyske grænse.

Situationen kan sammenlignes med samarbejdet med Sverige, der har haft transportøransvar med id-kontrol på dansk jord siden 4. januar.

- I november begyndte svenskerne at tale om id-kontrol, men man troede ikke helt på det fra dansk side.

- Da det så gik op for Danmark, at svenskerne mente det alvorligt, så begyndte vi faktisk at samarbejde med svenskerne om, hvordan pendlingen i Øresundsregionen alligevel kunne finde sted på en fornuftig måde, siger DF-formanden.

- Det gjorde, at DSB som statslig transportør har været behjælpelig med at få tingene til at fungere. På nøjagtig samme måde vil det være i forhold til Tyskland.

- Hvis tyskerne ved, vi gør det, vil de også blive nødt til at diskutere, hvordan det kan foregå rent praktisk, siger han

Kristian Thulesen Dahl tilføjer, at tyskerne også har en interesse i, at pendlingen i grænseregionen finder sted så smidigt som muligt.

Ifølge Venstre-regeringen finder der en dialog med de tyske myndigheder sted. Det er regeringens vurdering, at tyskerne ikke ønsker at samarbejde om de id-kontroller, et dansk transportøransvar vil medføre.

Hvorfor er DF så sikker på, at tyskerne vil samarbejde?

- Det, jeg har kunnet snuse mig frem til er, at det har været svært overhovedet at få tyskerne i tale.

- Det er klart, at det er fordi, de ikke regner med, at vi gør det. Men hvis de ved, at vi fra en given dato indfører transportøransvar, så er der ingen tvivl om, at man fra tysk side vil diskutere med Danmark og finde en god løsning.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.