Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF-top satser benhårdt på Facebook

Facebook er en af tidens vigtigste politiske talerstole. Og især Dansk Folkeparti har fundet ud af at udnytte det sociale medie.

- Hvis jeg skriver et læserbrev eller et indlæg i en avis, går der tre-fire dage, før det kommer i. På Facebook kommer det på med det samme, siger Pia Kjærsgaard (DF)
- Hvis jeg skriver et læserbrev eller et indlæg i en avis, går der tre-fire dage, før det kommer i. På Facebook kommer det på med det samme, siger Pia Kjærsgaard (DF)

- Hvad sker der?

Sådan skrev Pia Kjærsgaard (DF) på sin Facebook-profil i starten af november, efter det var kommet frem, at en beboerforening i Kokkedal havde besluttet at spare årets juletræ væk.

- At juletræ, gløgg og æbleskiver har været skyts i en muslimsk beboerforenings hetz mod kristne beboere er da ikke noget, vi bare skal finde os i, fastslog hun i indlægget, som affødte over 10.000 likes og mere end 2.000 kommentarer.

Dermed viser Pia Kjærsgaard, at Facebook har udviklet sig til en af de vigtigste talerstole i dansk politik, skriver Ugebrevet A4, der står bag en ny undersøgelse, der viser, at over halvdelen af Folketingets politikere ikke alene bruger Facebook som privatpersoner, men også som et veludviklet redskab til politisk kommunikation.

- Jeg må indrømme, at jeg før i tiden ikke var særlig Facebook-interesseret. Men jeg har savnet at kunne lave de her umiddelbare »det mener jeg-kommentarer«. Og det kan man jo på Facebook, siger Pia Kjærsgaard til Ugebrevet A4 og påpeger, at især muligheden for at være højaktuel tiltaler hende:

- Hvis jeg skriver et læserbrev eller et indlæg i en avis, går der tre-fire dage, før det kommer i. På Facebook kommer det på med det samme.

Det store flertal er anonymt

Undersøgelsen viser samtidig, at der er stor forskel på, hvor succesfulde politikerne er på det sociale medie.

Ved hjælp af det såkaldte IPM-indeks, der udregner politikernes kontakt med deres fans på baggrund af antallet af indlæg, kommentarer, likes og fans, ser man, at en lille gruppe politikere formår at skabe særlig meget liv på deres Facebook-sider. Omvendt er det store flertal mere anonymt på Facebook.

I toppen af IPM-indekset ligger Zenia Stampe (R) efterfulgt af formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, som netop er kommet med på Facebook-vognen.

På en tredjeplads ligger Pia Kjærsgaard, som dog slår de to andre med flere banelængder, når man alene måler antallet af fans. Pia Kjærsgaard er samtidig den folketingspolitiker, der har fået flest kommentarer og likes på sin side målt over en periode på 30 dage, skriver Ugebrevet A4.

Deltag i debatten: Er det en demokratisk fordel, at de folkevalgte i stigende grad kommunikerer på de sociale medier?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.