Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF tabte flere stemmer til de røde end de Konservative

Pia Kjærsgaards påstand om, at de Konservative kostede valgsejren for blå blok, bliver udfordret af ny undersøgelse.

Pia Kjærsgaard (DF) var ikke sen til at give de Konservative skylden for den blå bloks valgnederlag i september 2011, men Dansk Folkepartis daværende formand burde måske have rettet blikket mod egne rækker. Det skriver Politiken.

En ny omfattende undersøgelse af folketingsvalget, hvor knap 7.600 vælgere er blevet spurgt, viser nemlig, at Dansk Folkeparti mistede flere stemmer til den røde blok, end de Konservative gjorde.

- Påstanden om, at det skulle være de konservatives skyld, at regeringsmagten skiftede, ser ud til ikke at holde. Antallet af vælgere, som de konservative afleverede til partier i den røde blok ved 2011-valget i forhold til 2007-valget, svarer til en procent af samtlige vælgere. Dansk Folkeparti tabte, hvad der svarer til 1,7 procent, siger lektor på Aarhus Universitet Rune Stubager, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til Politiken.

Og det ændrer ikke på den samlede konklusion, når man modregner de vælgere, som Dansk Folkeparti og de Konservative snuppede fra Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Enhedslisten.

- Hvis vi ser på de konservative, hentede de 0,2 procent fra de røde, hvilket giver et nettotab for de konservative til røde partier på 0,8 procent. Til sammenligning hentede Dansk Folkeparti 0,5 procent, så det er altså samlet set et nettotab for Dansk Folkeparti på 1,2 procent. Så Dansk Folkeparti ligger stadig forrest, siger Rune Stubager.

Men Pia Kjærsgaard holder fast i sin påstand om, at det var de Konservative, der kostede den blå blok magten. Formand Lars Barfoeds (K) håndtryk med de Radikales formand, Margrethe Vestager (R), umiddelbart før valget såede tvivl hos vælgerne, mener Kjærsgaard.

- Jeg tror, at det betyder meget, at man er fuldstændig entydig i sin opbakning. Det synes jeg, der blev skabt tvivl om, i forhold til Lars Barfoed og Margrethe Vestager, siger hun til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.