Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF stemmer nej til at tildele statsborgerskab

Dansk Folkeparti understregede fredag, at man ikke længere ønsker at tildele nye statsborgerskaber ud.

Arkivfoto: Christian Langballe.
Arkivfoto: Christian Langballe.

»Vi kommer ikke til at stemme for og deltage i den fortsatte opløsning af Danmark.«

Sådan lød det fra indfødsretsordfører Christian Langballe, da Dansk Folkeparti for nylig overraskede regeringen ved at opsige indfødsretsaftalen fra Folketingets talerstol.

Fredag understregede blå bloks største parti, at det for deres vedkommende er slut med at dele statsborgerskab ud.

Partiet stemte nej til at tildele nye statsborgerskaber. Også selv om udlændingene opfylder de kriterier, partiet selv har været med til at sætte i indfødsretsaftalen fra 2015.

Aftalen danner grundlag for, at Folketinget to gange årligt tildeler statsborgerskab via en særlov.

Dette halvår giver et flertal i Folketinget statsborgerskab til 2139 personer, der er oplistet med navns nævnelse lovforslaget.

Og det er alt for mange, mener Dansk Folkeparti, der er bekymret for, at Danmark grundlæggende vil forandrer sig, hvis Folketinget fortsætter med at tildele statsborgerskab i så store mængder.

Beslutningen fra regeringens støtteparti ændrer dog ikke på, at forslaget blev vedtaget med bredt flertal. Alle Folketingets partier undtagen Dansk Folkeparti stemte for.

Ingen ordfører fra partierne tog ordet fredag, men ved 1. behandlingen af forslaget kom Dansk Folkepartis beslutnings som en stor overraskelse for regeringen.

Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen sagde:

»DF er jo med i den aftale, vi har lavet om kriterierne for at få dansk statsborgerskab. Vi har jo strammet betingelserne ganske betragteligt.«

Socialdemokratiet har presset på for at indgå et nyt forlig, så der igen kan komme ro og enighed om tildelingen af statsborgerskaber. Det er dog endnu ikke sket.

Derfor er der nu en usædvanlig splittelse i Folketinget om, hvem der skal være nye borgere i Danmark.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.