Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF: Rigsarkivet svigter sikkerhedsopgave

For slapt at bede Rigsarkivets brugere om at holde øje med, at der ikke stjæles dokumenter, mener Dansk Folkeparti.

Af sikkerhedsgrunde og for at mindske risikoen for tyveri skal forskere og andre besøgende på Rigsarkivet nu sidde ved siden af hinanden.
Af sikkerhedsgrunde og for at mindske risikoen for tyveri skal forskere og andre besøgende på Rigsarkivet nu sidde ved siden af hinanden.

Rigsarkivet skal ikke tørre ansvaret for sikkerheden af på arkivets brugere.

Det mener Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, der var ved at få morgenkaffen galt i halsen, da Berlingske fredag kunne fortælle, at Rigsarkivets brugere nu påbydes at sidde ved siden af hinanden i læsesalen, så de kan holde øje med hinanden og sikre, at arkivets dokumenter ikke smugles ud.

- Det er Rigsarkivets ansvar at sørge for, at der ikke stjæles dokumenter. Det kan og skal brugerne ikke koncentrere sig om, siger Alex Ahrendtsen til Berlingske Nyhedsbureau.

- Brugerne kommer jo for at læse og fordybe sig, de kommer ikke for at spionere mod hinanden, siger Alex Ahrendtsen, der opfordrer den nye kulturminister Marianne Jelved (R) til at »tage en snak med Rigsarkivets leder om sagen«.Alex Ahrendtsen er enig med de historikere, der til Berlingske udtrykker kritik af Rigsarkivets instruks til brugerne om at holde øje med hinanden for at undgå tyverier af historiske dokumenter.

- Man skal ikke sætte amatører til at lave sikkerheds- og vagtopgaver. Det skal gøres professionelt. Jeg kan godt forstå, at Rigsarkivet har behov for at samle en smule op efter tyverisagen, men det er vigtigt, at det ikke går over gevind, siger lektor i historie ved RUC, Claus Bundgård Christensen, til Berlingske.

To mænd sidder i øjeblikket varetægtsfængslet sigtet for at have stjålet historiske dokumenter fra Anden Verdenskrig og fra retsopgøret efter besættelsen.

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, vil ikke tage stilling til, om instruksen til brugerne om at holde øje med hinanden er tilstrækkelig til at undgå tyverier.

- Den samlede plan for den fremtidige sikkerhed er ikke udarbejdet endnu. Jeg opfatter henstillingen til brugerne som et af de elementer, der kan indgå i en fremtidig plan, siger Mogens Jensen.

- Det med at man skal sidde tæt sammen på læsesalen, er jeg nu lidt afslappet overfor, da jeg ved, at man tidligere har siddet meget tæt, tilføjer han.Flere historikere udtrykker i Berlingske også frustration over, at der er lukket ned for arkivadgangen til dele af Rigsarkivets materialer omkring Anden Verdenskrig.

- Det kan give gener, mens efterforskningen af tyverisagen pågår. Det må man leve med i en periode, indtil sagen er afsluttet, siger Mogens Jensen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.