Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF: Politiet bør genoverveje frit lejde for ulovligt krudt

Det er i samfundets interesse, at ulovligt fyrværkeri bliver indleveret til politiet frem for, at det bliver smidt på stranden eller på en genbrugsstation, lyder det fra Dansk Folkeparti. Socialdemokraterne afviser frit lejde.

Politiet bør give frit lejde for indlevering af ulovligt krudt.

Det mener Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup (DF), der opfordrer politiet til at genoverveje dets nej til frit lejde for indlevering af eksempelvis krysantemumbomber.

»Det er i samfundets interesse, at det her bliver indleveret. Hvis man skal betale en bøde på 2.000 kroner, så er der en tendens til, at folk gør det, vi ikke ønsker - nemlig at sætte det ulovlige fyrværkeri på en genbrugsstation eller i en skov, hvor der kommer borgere forbi, som så risikerer liv og lemmer,« siger Peter Skaarup.

Tre personer blev nytårsaften dræbt af krysantemumbomber, og i dagene efter nytåret er der fundet adskillige ueksploderede krysantemumbomber. Lørdag fik politiet melding om to eksemplarer af det potente fyrværkeri på stranden ved Hals i Nordjylland.

Politiet har hidtil afvist at give frit lejde, da man ikke ønsker at gøre det risikofrit at have foretaget sig noget ulovligt.

»Jeg har godt hørt argumentet er, at man år efter år vil købe ulovligt fyrværkeri som følge af et frit lejde. Men det tror jeg ikke på. De fleste vil kun købe det, hvis de har i sinde at affyre det, og de vil lære, at de altså ikke skal købe det én gang til, når de opdager, hvor farligt det faktisk er,« siger Peter Skaarup.

Han understreger, at det er op til politiet at træffe beslutning om eventuel frit lejde.

»Det er altid en afvejning, om vi skal blande os. Men når vi bliver spurgt, skal vi selvfølgelig komme med vores mening, men det er i sidste ende politiet, der afgør det,« siger DFs retsordfører.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen (S) mener, det vil være en dårlig idé at indføre frit lejde. Hun mener, det er »helt fair«, at der følger en bødestraf med, hvis man indleverer ulovligt fyrværkeri.

»Det er utroligt vigtigt, at vi lytter nøje til, hvad politiet siger. Og de siger, det kan være meget problematisk med frit lejde. For skal man så gentage det igen næste år, så man bare kan købe ulovligt fyrværkeri og så aflevere det uden, at det har nogen konsekvenser,« siger S-ordføreren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.