Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF: PET skal høre om radikalisering direkte fra kommunerne

Kommuner skal henvende sig direkte til PET med mistanker om radikalisering i stedet for først at skulle forbi politiet, mener Dansk Folkeparti.

Når en lærer i dag får mistanke om, at en elev er ved at blive radikaliseret, er der lang vej, før Politiets Efterretningstjeneste (PET) får nys om det.

Læreren skal indberette til kommunen, der så først vurderer, om sagen skal gå videre til politiet, som igen skal tage stilling til, om tilfældet er så alvorligt, at det skal havne på efterretningstjenestens bord. Det skriver Jyllands-Posten.

Og den vej er for snørklet, mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

»Hvis vi skal bekæmpe radikalisering, ville det være en fordel, at man får nogle mere direkte veje mellem dem, der opdager radikalisering, og dem, der har brug for at vide det med henblik på at beskytte den danske befolkning,« siger han.

Efter terrorangrebet i København i februar blev der ændret praksis i forhold til radikalisering i fængslerne, så Kriminalforsorgen nu skal henvende sig direkte til PET, hvis en indsat eksempelvis udviser ekstrem religiøs adfærd, der får alarmklokkerne til at ringe hos fængselsbetjentene. Og sådan burde det også være, når man ser radikalisering i kommunerne, mener DF-ordføreren:

»Kommunen skal i sådan nogle sager meddele direkte til PET, så efterretningstjenesten har en grundlæggende database over den radikalisering, der måtte finde sted rundt omkring. Det kan så godt være, at PET ikke vurderer at gøre noget i situationen, men det, at man får oplysningen, er vigtig,« siger Peter Skaarup.

Men når der kappes et led i kæden, er der også brug for en større ensretning og viden i landets kommuner og institutioner om, hvordan man skal gribe sådanne sager an.

»Kommunerne er ikke verdensmestre i at håndtere den slags sager. Vi kan se, at det er meget forskelligt, hvordan man vurderer sådan nogle ting rundt omkring i landet, ligesom det er meget forskellige henvendelser, man får fra medarbejdere og institutioner under kommunerne,« siger retsordføreren.

Han opfordrer derfor regeringen til at sende en slags hyrdebrev til kommunerne, hvor man i store træk fortæller, hvad kommunerne skal gøre, når der kommer sager om radikalisering.

»Jeg tror, der er brug for, at kommunerne får at vide helt præcis, hvordan de skal håndtere, når de får kendskab til radikalisering, så de også ved, hvilke sager, der er så alvorlige, at de skal gå videre til PET,« siger Peter Skaarup.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.