Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF: Parathedsvurderinger stiller vigtige krav til unge

Socialdemokratiet vil erklære alle uddannelsesparate. Men vurderinger er en hjælp til de unge, mener DF.

Uddannelsesparat eller ikke-uddannelsesparat.

Når folkeskoleelever kommer i 8. klasse, placeres de i en af de to kasser, der er med til at afgøre, om de kan starte på en ungdomsuddannelse eller ej.

Og den vurdering er sund for de unge, mener Dansk Folkepartis folkeskoleordfører, Alex Ahrendtsen.

- Det er vigtigt at stille krav til alle mennesker. Det er den bedste måde, du kan vise respekt på, siger han.

I en artikel på dr.dk foreslår Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at erklære alle elever uddannelsesparate.

Det handler bare om hjælpe dem på vej mod en bestemt form for uddannelse, fortæller hun.

Udmeldingen kommer knap en uge før, at regeringens ekspertudvalg kommer med anbefalinger til at få elever ind på ungdomsuddannelserne.

Hensigten med forslaget er at få flere børn og unge i gang med en ungdomsuddannelse. I dag bliver omkring 30 procent af eleverne i 8. klasse erklæret ikke-uddannelsesparate.

Men hos Dansk Folkeparti ser man ikke vurderingerne som et stempel, fortæller Alex Ahrendtsen. Han betragter dem som en hjælp til elever og forældre.

- Det virker, som om man er slået ind på hippievejen hos Socialdemokratiet. Det er vigtigt at vide, om eleverne er parate til uddannelse eller ej. Det er ikke et stempel.

- Vi får ikke flere igennem ved at sænke barren. Vi risikerer, at der er flere, der falder fra. De møder et nederlag, fordi de kommer på en ungdomsuddannelse, hvor de ikke er klar til at være, siger ordføreren.

I stedet mener partiet, at der bør indføres en praktisk parathedsvurdering, som skal gavne mange af de elever, der har ikke-boglige færdigheder.

- Hvis de får at vide, at de har nogle praktiske færdigheder, kunne det få flere igennem, lyder det fra Alex Ahrendtsen.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har tidligere lagt op til, at praktiske og håndværksmæssige evner fremover skal indgå i parathedsvurderingen.

Socialdemokratiets udmelding bakkes op af De Radikale, der ser det som afgørende, at skole- og studievejledning ikke bliver ramt af besparelser.

- Det er godt, at Socialdemokraterne nu vil ændre den ordning, der er i dag, siger børne- og undervisningsordfører Lotte Rod (R) i en skriftlig kommentar.

- Når vi til foråret skal til forhandlinger om uddannelsesparatheden, vil jeg sørge for, at det er på dagsordenen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.