Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF om indfødsretsprøven: Antallet af dumpede er ligegyldigt

Useriøst at bygge en vurdering af indfødsretsprøvens kvalitet ud fra en uofficiel undersøgelse, mener DF.

Klap lige hesten.

Dansk Folkeparti giver ikke meget for meldingen fra Socialdemokratiet og Venstre om, at der skal lempes på indfødsretsprøven, der baner vejen til dansk statsborgerskab til udlændinge.

En foreløbig sammentælling, som Politiken Søndag har lavet, viser nemlig, at mange udlændinge dumper prøven, og det bør betyde en lempelse af prøven, mener de to partier.

Men det er simpelthen for useriøst, mener DF's indfødsretsordfører, Christian Langballe.

- Hvis der skal være noget seriøsitet tilbage i politik, så synes jeg lige, man skal klappe hesten og vente og se på de endelige resultater af, hvor mange eller få der er bestået.

- At reagere på den måde, som S og V gør, det er jo bare at løbe ud i kampen med hovedet under armen, siger han.

Politiken har fået resultater fra knap 20 af de cirka 50 prøve-afholdelsessteder, og af de 909 deltagere, stikprøven omfatter, er det de 288, der bestod. Det svarer til knap 32 procent.

Det samlede officielle resultat for de 2446 personer, der var tilmeldt prøven, ventes først at være klar inden for 14 dage, men lokale resultater fra en lang række sprogcentre, hvor prøven blev afholdt, tyder på, at under hver tredje bestod.

DF lavede aftalen sammen med regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokraterne. Og de her resultater ændrer ikke på noget, siger Christian Langballe.

- Det er ikke afgørende for mig, hvor mange der dumper eller består. Det afgørende er, om spørgsmålene ligger inden for skiven i forhold til lærebogsmaterialet.

- Kan man læse sig op til det, så kan man jo også bestå prøven, hvis man forbereder sig grundigt nok. Det er det, det drejer sig om.

Indfødsretsprøven består af 40 spørgsmål med to eller flere svarmuligheder. 32 af spørgsmålene skal besvares korrekt for at bestå, og man har 45 minutter til prøven og må ikke gøre brug af hjælpemidler.

Dog har man inden prøven fået udleveret et læremateriale, som 35 af de 40 spørgsmål er udarbejdet ud fra. Dog berører fem af spørgsmålene aktuelle emner.

- Når vi laver en aftale, så står vi ved den. Og det går jeg går ud fra, at S og V også gør.

- Det er ikke os politikere, der laver de spørgsmål, og det skal vi heller ikke blande os i. Vi skal blande os i, om det ligger inden for rammerne af den aftale, vi har lavet, lyder det fra DF-ordføreren.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.