Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF og S klar til at sende flere penge efter uddannelser i provinsen

Borgmestre vil have uddannelser flyttet ud af de store byer. DF og S erkender problem med centralisering.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Det er vigtigt at bevare de uddannelsestilbud, der er i provinsen i dag. Og også gerne oprette flere, så den lokale efterspørgsel efter arbejdskraft kan dækkes.

Det fastslår Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, efter at borgmestre over for Jyllands-Posten udtrykker ønske om at flytte uddannelser ud fra de store byer.

»De peger på en problemstilling, der er reel nok,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Det er dog ikke landspolitikerne, der bestemmer, hvor uddannelsesstederne vælger at placere sig, understreger han.

»Men centralt i vores bevillingssystem kan vi understøtte, at vi anerkender, at det koster lidt ekstra at have decentrale uddannelsessteder. Derfor skal der være et tilskud til det«, siger DF-ordføreren.

Det er især erhvervsuddannelser og professionshøjskoler, DF mener bør ligge decentralt i landet.

For universitetsuddannelser er det nemlig afgørende, at der er et forskningsmiljø, understreger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Socialdemokratiet er på samme linje.

Universiteterne er afhængige af et tæt forskningsmiljø. Men professionshøjskoler og erhvervsakademiker kan med fordel ligge mere spredt, mener uddannelsesordfører Mette Reissmann (S).

S er ligesom DF indstillet på, at uddannelserne skal have flere penge, så de i højere grad kan lægge afdelinger i provinsen.

Men Reissmann mener, at DF bærer en del af skylden for, at mange uddannelser i de mindre byer er lukket.

»Jeg kan godt forstå, at borgmestrene i vores landdistrikter er bekymrede over den affolkning, der sker ved at unge mennesker flytter hen imod byer, hvor der er uddannelsestilbud.«

»Først og fremmest skal man ikke have så voldsomme besparelser på uddannelsesområdet. Det medfører afskedigelser, og at de små uddannelsessteder må lukke.«

»Men de borgerlige partier med støtte fra Dansk Folkeparti har jo netop stemt for de her besparelser på uddannelsesområdet,« siger ordføreren.

Regeringen har indført et generelt sparekrav, det såkaldte omprioriteringsbidrag, på to procent årligt i uddannelsessektoren. Erhvervsuddannelser og visse andre uddannelser er dog undtaget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.