Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF og Enhedslisten: Danskerne skal stemme om bankunion

DF kræver folkeafstemning om bankunionen, uanset om det bliver tale om suverænitetsafgivelse eller ej.

EU's finansministre forhandlede et fælles banktilsyn på plads natten til torsda.
EU's finansministre forhandlede et fælles banktilsyn på plads natten til torsda.

Står det til Dansk Folkeparti, skal danskerne i stemmeboksen, hvis Danmark skal deltage i det fælles banktilsyn, som EUs finansministre forhandlede på plads natten til torsdag

Dansk Folkeparti EU-ordfører, Pia Adelsteen, ser banktilsynet som 'endnu et skridt mod øget integration i EU'.

- Det her tilsyn får de samme beføjelser, som det danske finanstilsyn har. Hvis Danmark tilslutter sig det, betyder det, at det er EU, der kommer til at føre tilsyn med de danske banker og kan overtrumfe det danske finanstilsyn, siger Pia Adelsteen.

Banktilsynet er første skrift på vejen til en bankunion. Næste gang skal EUs finansministre forhandle næste element, som bliver en fælles ordning for redning af banker.

Med blikket rettet mod den netop indgåede aftale om banktilsynet, kræver Pia Adelsteen en folkeafstemning, hvis Danmark skal være med.

- Selvfølgelig skal danskerne spørges, om det er noget de vil være med i. Uanset om der bliver tale om suverænitetsafgivelse eller ej, siger Pia Adelsteen.

Ekspert: Nødvendigt med afstemning

Også Enhedslisten har tidligere understreget, at partiet vil kræve en folkeafstemning, hvis Danmark mister indflydelse på tilsynet med de danske banker som konsekvens af det europæiske banktilsyn. Det er tilfældet med aftalen i nat.

Regeringen vil vente med at tage stilling til bankunionen før alle elementer er på plads. Bliver der tale om reel suverænitetsafgivelse til EU, skal danskerne stemme om det.

I en kronik i dagens Information vurderer økonomiprofessor ved Syddansk Universitet Christen Sørensen, at en folkeafstemning formentlig vil være nødvendig, hvis Danmark skal med i den samlede bankunion.

- Det er min vurdering, at Danmark ikke kan tiltræde Kommissionens nuværende forslag uden en folkeafstemning, skriver han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.