Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF og EL vil have PETs rolle i Christiania-sagen endevendt

Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål, der kalder på en undersøgelse af PETs rolle i Christiania-sagen, mener både Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

To af Justitsministeriets topfolk blev mandag fritaget for tjeneste i sagen, der fik Morten Bødskov (S) til at trække sig som justitsminister og Jakob Scharf til at forlade chefposten i Politiets Efterretningstjeneste (PET).
Men det er ikke ensbetydende med, at hver en sten i sagen nu er vendt, lyder det fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Retsordfører Peter Skaarup (DF) mener fortsat, at der er mange ubesvarede spørgsmål efter afbrydelsen af det samråd i december, hvorpå Bødskov skulle redegøre for hele forløbet omkring aflysningen af Folketingets Retsudvalgs besøg på Christiania.

»Det eneste, der er sket, er, at den nye justitsminister (Karen Hækkerup (S), red.), har bedt om en undersøgelse af embedsværket. Men med til rådgivningen og rådføringen af ministeren hører jo også PET, så vi forstår stadigvæk ikke, hvorfor PET ikke er blevet en del af den her undersøgelse,« siger Peter Skaarup og tilføjer, at DF vil kalde ministeren i samråd »for at få en afklaring på, hvad der sker fremadrettet i den her sag«.

Skaarup mener man også, det vil være interessant at få at vide, hvori den trussel mod Pia Kjærsgaard (DF), der var årsag til aflysningen af Retsudvalgets besøg på Christiania, bestod.

»I det hele taget foregår denne her proces meget lukket. Jeg mener godt, man kan løfte lidt af sløret for, hvad der rent faktisk foregår,« siger han.

Også i Enhedslisten savner man svar.

»PET har misbrugt nogle personfølsomme oplysninger - i det her tilfælde Pia Kjærsgaards (DF) kalender - og det er der stadig ikke reageret tilstrækkeligt over for,« siger retsordfører Pernille Skipper (Ø).

»Derfor har vi behov for at få undersøgt, hvordan PET håndterer personfølsomme oplysninger, så vi kan sørge for, at alle borgeres retssikkerhed er intakt,« siger Skipper, der dog samtidig roser Karen Hækkerup for at rydde op i Justitsministeriet.

Mandagens hjemsendelse af de to embedsmænd, heriblandt departementschef Anne Kristine Axelsson, sker som konsekvens af den interne undersøgelse af embedsværkets rolle i sagen, som Karen Hækkerup sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) besluttede at indlede, da Hækkerup satte sig på justitsministerposten i december.

Christiania-sagen startede, da det kom frem, at daværende PET-chef Jakob Scharf i februar 2012 bad sine folk om at kigge i Pia Kjærsgaards kalender for at finde ud af, hvornår hun var forhindret i at deltage i et besøg på fristaden sammen med resten af Folketingets Retsudvalg. Pia Kjærsgaard var nemlig for dyr at beskytte på Christiania, mente Scharf.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.