Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF og EL: Flere tyrkiske skilsmisser vidner om integration

Det er et udtryk for, at integrationen rykker et lille skridt i den rigtige retning, at skilsmisseraten blandt tyrkiske indvandrere er steget, mener både Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Tyrkiske indvandrere bliver i stigende grad skilt, og selvom skilsmisser aldrig er positive, er det alligevel et tegn på, at integrationen rykker en lille smule i den rigtige retning. Det mener Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen (DF).

- Som udgangspunkt synes jeg aldrig, det er godt, når folk bliver skilt. Når det så er sagt, så tror jeg, at de flere skilsmisser er et udtryk for, at indvandrere, der i sin tid har været tvunget ind i et ægteskab, nu føler sig så godt rodfæstede i det danske samfund, at de i højere grad kan sige fra. Og det er positivt, siger han.

Udmeldingen kommer på baggrund af en ny undersøgelse fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der viser, at skilsmisseraten blandt tyrkiske indvandrere i Danmark er steget fra tre til 12 procent på 20 år, skriver Kristeligt Dagblad. Den ligger derfor på niveau med raten for danske skilsmisser, der har ligget stabilt på omkring 12 procent i de seneste 20 år.

Undersøgelsen melder ikke noget om, hvordan skilsmisserne fordeler sig på tvangsægteskaber og almindelige ægteskaber, men ifølge Martin Henriksen er det meget nærliggende at tale om ægteskaber indgået med tvang, når det handler om tyrkiske indvandrere.

- Det her vidner om, at de tyrkiske indvandrere har noget at stå imod med, og at de i højere grad kan sige fra. Man kan selvfølgelig ikke måle integration på skilsmisseraten, men det er et udtryk for et lille ryk, selvom vi stadig er nødt til at sige, at de her mennesker i langt højere grad skal ud og være en del af det samfund, de bor og lever i, siger han.

Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), er enig med Martin Henriksen i, at den højere skilsmisserate kan være et udtryk for en smule bedre integration

- Det er selvfølgelig ret mystisk at sige »juhu, integrationen er lykkedes, fordi folk bliver skilt«. Men hvis det stigende antal skilsmisser er udtryk for, at borgere i Danmark med tyrkisk baggrund frit kan vælge at leve det liv, de har ret til at leve, herunder at blive skilt, så er det positivt, siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.