Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF og EL enige om kritik af bankredninger

Folketinget savner i høj grad indsigt, når økonomiske kriser håndteres, lyder kritikken fra DF og Enhedslisten.

De folkevalgte har alt for ringe mulighed for at kontrollere regeringen, topembedsmændene og halvoffentlige pensionsaktører, når økonomiske kriser skal håndteres, lyder det fra både Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Berlingske har i denne uge afdækket, hvordan »langt over 240 mia. kr.« af danskernes tvangsopsparede pension i ATP i al ubemærkethed blev brugt til at »holde hånden under den finansielle sektor,« da finanskrisen rasede i Danmark.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti, kritiserer nu de lukkede forløb, både i forhold til ATPs redningsaktioner og bankpakkerne:

»Der er foregået en masse diskussioner og beslutninger, som ikke har været bredt ud til Folketinget og offentligheden i forbindelse med håndteringen af kriserne i 2008 og 2009 - man sidder tilbage med en usikkerhed. Når jeg kigger tilbage på forløbet, kunne jeg godt have tænkt mig en højere grad af involvering af Folketinget og en bedre parlamentarisk kontrol, så man kunne have råbt op, hvis der var noget galt,« siger Kristian Thulesen Dahl, som dengang var formand for Folketingets Finansudvalg.

For en sjælden gangs skyld er Enhedslisten enig med DF. Regeringens støtteparti har netop bedt erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) om redegørelse for hele forløbet med både Bankpakke 1 og 2, herunder Nationalbankens og ATPs rolle.

»Mange af tingene blev jo ordnet hen over bordet bag lukkede døre. Jeg er ikke i tvivl om, at man nogle gange har været på kant med loven. Vi skal have mere åbenhed om processen og den risiko, som staten løb,« siger finansordfører Frank Aaen.

Hos Socialdemokraterne noterer erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S) sig kritikken fra Thulesen Dahl:

»Hvis han, som har siddet med så centralt, ikke har et overblik, så gør det mig utryg. Men hvis der har været en for lille grad af involvering, så må det ses som en selvkritik af den daværende regering og den daværende formand for finansudvalget.«

Jacob Jensen, erhvervsordfører for Venstre, afviser kritikken:

»Det var et hektisk forløb i den forstand, at det var noget, der skulle på plads, så vi ikke skabte usikkerhed om dansk økonomi. Kristian Thulesen Dahl var en central spiller i forhold til de politiske forhandlinger og havde mulighed for at søge indflydelse og information dengang. Jeg kan bare konstatere, at Dansk Folkeparti stemte for aftalerne.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.